Published On: Uto, lip 21st, 2022

Plenković: Naša je zadaća da objasnimo finskoj i švedskoj položaj Hrvata u BiH i dobijemo potporu za ispravljanje nepravdi

Plenković je iskazao podršku hrvatske vlade finskoj i švedskoj kandidaturi.

“Pozicija hrvatske vlade i parlamentarne većine je kontinuirano jasna i čvrsta, a to je da podržavamo te ambicije Finske i smatramo da, ako je to izbor zemlje koja je nama partner u EU-u, onda taj izbor trebamo poštivati i podržati”, rekao je premijer na konferenciji za novinare sa Sannom Marin.

“Smatramo da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u onaj sigurnosni kišobran koji žele i Finska i Švedska”, dodao je  Plenković.

Pritom je istaknuo da će se njegova vlada zalagati za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata i europski put BiH, ali „bez da uz taj napor nepravedno i nekorektno uvjetujemo put Švedske ili Finske u NATO“.

„Jedno s drugim nema nikakve veze. Naša je zadaća da objasnimo finskoj i švedskoj premijerki položaj Hrvata u BiH i dobijemo potporu za ispravljanje nepravdi, a ne da njihov odabir dovodimo u pitanje“, dodao je Plenković.

Time je ne imenujući predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kritizirao njegovo inzistiranje da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj, koje su aplicirale za NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine početu 24. veljače, uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH čime bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović već dulje vremena inzistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Ranije u utorak Marin sastala s predsjednikom Milanovićem koji joj je rekao da se „načelno“ ne protivi prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima se suočava Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji, priopćio je ured predsjednika.

„Imali smo dobar razgovor danas. Njegova je pozicija vrlo jasna, nema nikakvih problema s Finskom i Švedskom u NATO-u“, kazala je Marin, dodavši kako cijeni podršku Hrvatske finskom članstvu u NATO-u.

“Nema bližeg odnosa od članstva u istom obrambenom savezu, spremi da jedni druge branimo bez uvjeta”, rekla je Marin.

Finskoj i švedskoj kandidaturi na put je stala Turska koja kaže da Helsinki i Stockholm podupiru kurdske militante i uvele su embargo na oružje Ankari.

Marin je na konferenciji za novinare izrazila optimizam.

“Vjerujem da će NATO poslati snažnu poruku jedinstva sa samita u Madridu” drugi tjedan, rekla je i dodala “Finska i Švedska učinit će Savez jačim”.

Finska premijerka također je istaknula da Helsinki podržava hrvatsko članstvo u Schengenu i eurozoni.

Finska premijerka neodređeno o statusu kandidata BiH

Hrvatska nije usamljena u upozoravanju na nepravedno zapostavljanje zemalja zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU i u tome se ističu Slovenija i Austrija.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon kazala je da će na idućem samitu europskih lidera Slovenija zatražiti davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, nakon što je prošloga tjedna Komisija predložila davanje statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini i Moldovi.

Plenković je rekao da „neovisno o zadnjim inicijativama iz Austrije i Slovenije, ako ima jedna zemlja koja podržava kandidatski status i europski put BiH, onda je to Hrvatska”.

„Sve što se događalo na Vijeću u vezi BiH dolazilo je na poticaj Hrvatske“, dodao je hrvatski premijer, istaknuvši kako je Zagreb konzistentan u takvoj politici.

Podsjetio je i da je BiH predala zahtjev za članstvom u EU-u upravo kada je član predsjedatelj predsjedništva bio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Plenković smatra da davanje kandidatskog statusa BiH „mora ići u korak s izmjenama izbornog zakona“.

„Izmjena izbornog zakona je ključni element kako bi abeceda demokracije i poštovanje jednakosti konstitutivnih naroda u BiH funkcioniralo“, istaknuo je Plenković i dodao da trenutna situacija s biranjem hrvatskih predstavnika „izvrgava ruglu duh i slovo Daytonskog sporazuma“.

Upitana o stavu Finske prema davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, Marin je odgovorila da Finska još nije zauzela poziciju, ali da ima „dugu povijest podržavanja proširenja Europske unije“.

„Važno je ozbiljno razmotriti sva pitanja koja su važna državama članicama“, kazala je.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
11 dana prije

Hamdija, objasni im ti to, ali smireno. Nemoj da se preforsiraš, pa da ti moramo ukućanima doma objašnjavati zašto ti se anemija pogoršala.

Stranput
Stranput
11 dana prije

Polahko to anemicni Dok dokaze Finskoj predsjednici sta je problem u tom ona ode a dodje drugi koji nema pojma! Onda anemicni jovo na novo!

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
11 dana prije

Svi Europski narodi skupa za bolje sutra 😉 ipak nisu ljudi za torove kako to trenutno izgleda u našoj maloj BiH

🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
11 dana prije

Steže se obruč oko muslimana-po,turi,ca na čelu sa isil vođom kakirom živkovićem i sda terorističkom U.Z.P organizacijom..

Anonim
Anonim
Šta ti kažeš na ovo?  🇵🇾👍🇵🇾
11 dana prije

znas onu bitni ste ko mudo marjanovo fasisto

Anonimac
Anonimac
11 dana prije

samo jedno ime Karl Bild.. sta je taj nama muke i zla nanio… dosla maca na vratanca… moj Plenki sve je svera interesa, samo je pitanje kojoj ti interesnoj skupini pripadas..