Published On: Ned, stu 23rd, 2014

Platformaška vlast samo u ovoj godini građane F BiH zadužila za 400 milijuna KM


Zbog potpune neizvjesnosti u vezi s nastavkom standby aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom te izostanka devete, a moguće je i desete tranše od po 133 milijuna KM, nezakonita federalna vlast u tehničkom mandatu posegnula je za dodatnim kratkoročnim zaduženjem na unutarnjem planu.

Federalno ministarstvo financija objavilo je, naime, još jedan u nizu javnih poziva za sudjelovanje u emisiji obveznica na Sarajevskoj burzi u iznosu od 40 milijuna KM. Toliko se Vlada Nermina Nikšića na aukciji zakazanoj za 2. prosinca planira zadužiti kako bi zakrpila proračunske rupe te osigurala isplatu mirovina, invalidnina i drugih davanja iz proračuna, piše Avaz.

Budući da je aktualni saziv Federalne vlade SDP – SDA nebrojeno puta na ovakav način zadužio porezne obveznike, sve su prilike, kažu ekonomski analitičari, da fiskalna politika u Federaciji u naredne dvije godine doživi krah. Jer, za nepuni mjesec i pol Vlada je Federaciju, uključujući i ovu najnoviju aukciju, uspjela zadužiti za čak 110 milijuna KM!

Ovako veliko zaduženje na unutarnjem planu za jako kratko vrijeme tijekom ovog mandata Vlade još nije zabilježeno, što dovoljno govori o panici u kojoj se nalaze nositelji vlasti na zalasku mandata. Prema podacima iz Ministarstva financija, Vlada je samo ove godine građane emisijom vrijednosnih papira zadužila za 400 milijuna KM.