Published On: Ned, stu 23rd, 2014

Mostar: Ivana Marić i dr Mile Lasić na tribini KAS-a 26.studenog

Analizirajući statistiku izbora lako je zapaziti nizak postotak izlaznosti birača na proteklim općinm izborimau BiH. I dok je na izborima 1996. godine izlaznost bila 83%, a 1997. godine čak 87% nakon toga je primjetan pad i na izborima koji su održani 2012. godini postotak izlaznosti je iznosio 56%. Veća izlaznost birača bi osigurala da vlast bude izabrana voljom većeg broja građana, što je želja i interes svakog demokratskog društva.

Da bi se smanjila apstinencija neophodno je prvenstveno saznati razloge zbog kojih građani ne glasaju, kao i što je to što bi ih motiviralo da ipak izađu na izbore.

Upravo su to bila pitanja na koja su iz Fondacije željeli saznati odgovor i zbog čega su sproveli istraživanje čiji rezultati su pokazali koliko građana planira izaći na izbore, koji su razlozi onih koji ne žele glasati te koji problemi najviše muče građane. Istraživanje je provedeno kratko prije izbora, telefonskim putem na uzorku od 2.000 građana cijelom teritoriju BiH.

Samo 55% birača je izjavilo da će izaći na izbore, 58% u FBiH i 50% u RS što odgovara i izlasku na zadnjim izborima u BiH.

Više od polovice BH građana smatra nezaposlenost najvećim problemom Bosne i Hercegovine. Značajno manji udio građana vidi siromaštvo i korupciju kao najveće probleme našeg društva (12%). Na četvrto i peto mjesto dolaze loša vlast i loši političari.

Da će sigurno izaći na izbore reklo je više od polovice građana, dok jedna trećina nije bila sigurna da će glasati, ali misle da vjerojatno hoće. Ostatak, koji kaže da je vjerojatnije da neće izaći na izbore, kao razloge navodi nepostojanje mogućnosti da se išta promijeni, te razočaranost i nedostatak dobrih kandidata.

Glavna tri razloga za neizlazak na izbore su: stav da se izborima neće ništa promijeniti (32%), općenito razočarenje u političke stranke i kandidate (25%), te neadekvatna lista stranaka i kandidata („nemam za koga glasati“) (24%).

Osobe koje su rekle da neće izaći na izbore predomislile bi se ako bi se trenutni političari na vlasti povukli, kada bi primijetili napredak i/ili vidjeli mlađe ljude u prvom planu.

Fondacija konrad Adenauer nada se se da će ovi podaci pomoći strankama da svoje programe i aktivnosti usklade s interesima i željama građana, te da će se prvenstveno posvetiti rješavanju problema koje građane najviše okupiraju. Pored toga, da će biračima na narednim izborima ponuditi nove, mlade ljude i da će učiniti dodatne napore kako bi građani vidjeli napredak i odlučili se da na narednim izborima glasaju.

O uzrocima apstinencije birača na izborima u Bosni i Hercegovini, bit će riječi i na tribini koju organizira Fondacija Konrad Adenauer

Tribina će se održati u srijedu 26. studenoga, 2014. godine u hotelu Ero (Velika sala) s početkom u 13:30 sati.

Kao uvodničari na tribini nastupit će politički analitičari Ivana Marić i dr. Mile Lasić.

Na tribini će sudjelovati i dr. Karsten Dümmel, direktor Predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini./HMS/

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini od 1997. godine kroz organiziranje različitih aktivnosti nastoji doprinijeti razvoju demokratskih procesa u BiH. Pružanjem prostora za diskusiju Fondacija želi podržati političke subjekte u BiH da kroz otvoreni razgovor dođu do rješenja kojima će se stvoriti bolji uvjeti za bh. građane.

Fondacija sa zanimanjem prati politička zbivanja u zemlji, a posebno izborni proces kao demokratski način izbora vlasti./HMS/