Published On: Fri, Jul 7th, 2017

ZAVADI PA VLADAJ: Stvoriti umjetne podjele na bosanske i hercegovačke Hrvate

Niz napada samozvanih neutralnih političkih analitičara na predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića povodom njegove izjave kako će Hrvati živjeti na onim područjima koje je obranio HVO ništa je drugo do još jedan pokušaj zamjene teza i stvaranja podjela unutar hrvatskog političkog korpusa, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, ukoliko se pogleda nacionalna struktura stanovništva po općinama u cijeloj BiH jasno je kako najveći broj Hrvata danas upravo živi u općinama koje je obranio HVO. Počevši od sjevera zemlje to su Orašje i dio Brčko distrikta, a nakon Daytona i općina Odžak-danas na prostoru ovih općina živi nešto više od 33 tisuće Hrvata. Krećući se dalje prema jugu imamo općinu Usora koju je obranila 110. brigada HVO-a, a susjedi na jugu su im Hrvati žepačke regije koju je obranila 111xp brigada. Od oko 44 tisuće Hrvata u Zeničko-dobojskoj županiji upravo se u ove dvije općine nalazi i njihov najveći broj.

Ostatak čine Hrvati u Zenici, Varešu, Kaknju i Kraljevoj Sutjesci-mjestima koja su postala simbol velikobošnjačke agresije i protjerivanja hrvatskog naroda.

Zamjena teza

Kada je riječ o središnjoj Bosni najveći broj Hrvata, od njih oko 98 tisuća po posljednjem popisu, živi također u općinama koje je obranio HVO-to su Vitez, Busovača, Novi Travnik i dijelovi općine Travnika (Nova Bila). Na drugom kraju su Kreševo i Kiseljak-dvije općine koje su se također održale zahvaljujući nadljudskim naporima HVO-a. U Jajcu-općini koju je branio, a kasnije i oslobodio HVO također živi respektabilan broj Hrvata, baš kao i u Uskoplju čiji je dio HVO uspio obraniti. Sve ove podatke vrlo je lako moguće provjeriti uvidom u rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine. Kada se pogleda ostatak općina u Hercegovini jasno je kako najveći broj živi upravo na onim područjima koje je obranio HVO.

Ovo nije prvi put pokušaja zamjene teza. Proteklih tjedana u medijima sklonim bošnjačkim političkim opcijama često se mogu čuti ocjene i komentari u kojima navodno neutralni politički analitičari govore o štetnostima prijedloga izmjene izbornog zakona BiH kojeg je sačinio HNS, a posebno u dijelu koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda. Naime, kroz takve komentare pokušava se stvoriti tobožnja slika kako će hercegovački Hrvati biti povlašteniji u odnosu na one iz Bosne što apsolutno nije istina i što je svakomu tko je pročitao prijedlog izmjene jasno kao dan.

Naime, vrijednost glasa Hrvata iz središnje Bosne i Posavine biti će ista kao vrijednost glasa Hrvata iz Hercegovine-čak što više kroz ove izmjene se jamči da će Hrvati Posavine i središnje Bosne-(dvije regije u kojima živi najveći broj Hrvata iz Bosne) imati mogućnost dobiti svoje legitimne predstavnike u Dom naroda i to u onom broju koji je sukladan broju Hrvata koji tu žive.

Drugim riječima spriječiti će se scenarij na koji su igrali Bošnjaci svih ovih godina kada su iz županija u kojima je broj Hrvata veoma mali ili pak zanemariv, glasovima isključivo Bošnjaka birali podobnog Hrvata ne pitajući pritom nikoga od mjesnih Hrvata za mišljenje. Sada ti isti Bošnjaci navodno žele zaštiti Hrvate u većinski bošnjačkim županijama iako su svih ovih godina gazili njihovu izbornu volju. Da stvar bude gora preko leđa malobrojnih Hrvata u većinski bošnjačkim županijama žele stvoriti takvo ozračje prema kojem postoji navodna podjela na bosanske i hercegovačke Hrvate. Istina je kako će bosanski Hrvati, njih preko 90 posto izmjenama Izbornog zakona imati ono što sada nemaju, zajamčen broj legitimnih predstavnika u Domu naroda.

Glas Hrvata vrijedio bi jednako

Hrvatski prijedlog svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakoj županiji dodjeljuje točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Na ovaj način bi, vidljivo je, došlo bi do promjene u broju izaslanika iz svake županije te bi konačno riješio problem da neke županije u kojima primjerice broj Hrvata minimalan daju isti broj hrvatskih izaslanika kao i županije u kojima su Hrvati većina.

Na zamjenu teza koju propagiraju probošnjački mediji i analitičari upozorili su u predstavnici HNS-a pa je tako predsjednik odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak naglasio kako potpuno isto vrijedi glas Hrvata iz Zapadne Hercegovine ili onoga u Tuzli ili u Sarajevu, a druga je stvar što nažalost u pojedinim sredinama nema dovoljan broj Hrvata.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić odbacio je tezu kako prema prijedlogu HNS-a u kontekstu izbora članova Predsjedništva glas Hrvata iz Bosne i Posavine nije jednako vrijedan kao primjerice glas Hrvata iz zapadne Hercegovine.

-Svi su jednako vrijedni i ulaze u pool tog kandidata koji će biti izabran. Jedini uvjet je da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član Predsjedništva ima 50 plus 1 glas više u većinski hrvatskim općinama u BiH, koje, usput, nisu samo u Hercegovinu već ih ima u ZDŽ-u, središnjoj Bosni itd, objasnio je Ljubić. Kada je riječ o Domu naroda Ljubić je kazao kako jeste moguće da neka županija neće imati predstavnika Hrvata, Bošnjaka ili Srba u Klubu, ali to proizlazi iz promjena koje je nametnuo visoki predstavnik Petrisch kojima su Klubovi s 30 smanjeni na 17 članova. Kao primjer je uzeo Goražde, iz kojeg nije moguće izbrati jednog Hrvata u Dom naroda budući da tamo prema posljednjem popisu živi tek 11 Hrvata. Ljubić je poručio kako je jasno da su u slučaju Doma naroda konstitutivni narodi izborne jedinice, jer je i sam Dom uspostavljen kako bi svaki od naroda imao svoje legitimne predstavnike štititi interese./M.I./HMS/