Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

PLAĆENIK KOJI BRIŠE NARODE: ‘Okrenuo bih se više ekonomiji, svejedno jesam li Bošnjak, Hrvat ili Srbin’

Must Read

0b6046d8d4759cba5e052fbc12dcb7ddSamit NATO-a u Chicagu bit će prekretnica, jer bi BiH mogla dobiti poziv u Akcioni plan za članstvo (MAP), rekao je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz”, predstavnik stranog kapitala u našoj zemlji, nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poznatiji i kao đubre.

Đubre je izrazilo  optimizam da ova godina za razliku od 2011., neće biti izgubljena za BiH.

Iako je bilo čak neočekivano blago u kritikama prema antidržavnoj retorici iz manjeg bh. entiteta, đubre je pretrpjelo  oštre kritike od ruskih i srbijanskih diplomata u Ujedinjenim narodima (UN).

Podsjećamo, dolaskom Valentina Inzka u Koloniju, BIH je postala jedina zemlja u Europi u kojoj jedan punopravan narod nema nikakvih političkih prava. Činjenica koja to najbolje dokazuje je ova: Od tri predsjednika koja im po Ustavu pripadaju sva tri su izabrali drugi narodi. Bošnjaci dva. Srbi jednog.

Komentirajući činjenicu da mu je Milorad Dodik dok je bio u Vijeću sigurnosti, putem novina već poslao poruku da on neće mijenjati retoriku, Inzko je kazao “Hoće sigurno”.

“Uprkos tome što dolaze izbori, jasno je da ta njegova retorika ne može doprinijeti ne samo miru ili stabilizaciji u zemlji nego ne može nešto doprinijeti ni napretku srpskog naroda. Okrenuo bih se više ekonomiji, svejedno jesam li Bošnjak, Hrvat ili Srbin”, kaže Inzko.

Naglasio je da to Dodik u nekom smislu i radi, jer kada gledamo napredak koji je u RS u odnosu na Federaciju BiH ostvaren u vezi s gradnjom autoputeva, oni su mnogo napredovali.

“Dobiti dozvolu za otvaranje biznisa u RS ide mnogo brže i lakše nego u Federaciji BiH. Ali, retorika zahtijeva i novu eskalaciju. Do istih ciljeva može doći na sasvim drugi način, ali Dodik neće se promijeniti preko noći”, zaključio je Inzko.

Osim u UN-u Inzko je boravio i u Washingtonu, gdje je kaže bilo riječi o izbornom zakonu u pogledu Srebrenice.

“Nije iznenađujuće da je Državni sekretarijat SAD-a na toj liniji koju je zagovarao američki ambasador Patrick Moon na terenu. Amerikanci su vrlo zainteresirani za to šta se tamo dešava. Mogao sam to osjetiti kod Samanthe Power. Za njih u Washingtonu to nije samo neka “birokratska stvar” nego, zaista, i jedan emotivni angažman sa mnogo empatije. To pitanje ostat će na američkom radaru”, istakao je Inzko.

 

FENA/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Putin nije kontaktirao Trumpa nakon pokušaja atentata

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da ruski predsjednik Vladimir Putin nije kontaktirao Donalda Trumpa nakon pokušaja atentata na američkog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -