Published On: Čet, tra 28th, 2022

Plaćanje plina prema ruskom dekretu je zaobilaženje sankcija

Plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dva računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, predstavlja zaobilaženje sankcija koje je EU nametnula Rusiji, rekao je visoki dužnosnik EU.

Rusija je donijela dekret prema kojemu europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se euri promijene u rublje.

Visoki dužnosnik EU, koji je tražio da bude neimenovan, kaže da za EU nije sporno da europska tvrtka koja kupuje plin otvori račun u Rusiji u eurima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

Konverzija eura u rublje se vrši preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU-a i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje sankcija, rekao je taj dužnosnik.

“Imamo informacije da uplaćena sredstva u eurima idu ruskoj središnjoj banci, koja onda to mijenja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka. To znači da neka europska kompanija koja je uplatila eure na neki način kreditira rusku središnju banku”, rekao je taj izvor.

Rusija obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj

Prema njegovim riječima, EU ne raspolaže podacima da je ijedna europska energetska tvrtka otvorila račun u rubljima. Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj uz obrazloženje da one odbijaju plaćati u rubljima.

Na pitanje zašto baš te dvije zemlje te postoji li neki razlog koji se krije iza toga, u U Europskoj komisiji kažu da je razlog vjerojatno taj što je tim zemljama stigao račun za naplatu ovoga tjedna.

Osim što bi plaćanje prema ruskom dekretu predstavljalo zaobilaženje sankcija, to je također u suprotnosti s potpisanim ugovorima o isporuci plina. Prema Komisiji, u 97 posto tih ugovora predviđeno je plaćanje u eurima ili dolarima./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Miko
Miko
3 mjeseci prije

Sta su mislili da kao plate u dolarima na racun Rusije i da blokiraju uplaceni novac te novac preusmjere npr. Ukrajini. Rusiji blokirali stotine milijardi i jos bi plin dzabe.

Blanka
Blanka
3 mjeseci prije

Zaobilazenje vlastitih sankcija prvo su smislili Britsi i Yankees mjesajuci ruski sa norveskim plinom. Isto tako sa naftom u puppet zemljici Latviji.

Danas sam tek skuzila sto Yankees imaju viceve o Muji i Sulji, ovaj o Poljacima. Glupi Poljaci nece ruski plin, a isti kupuju od svaba po 3 puta vecoj cijeni 🙂 Bravo Poljaci, pokazite gospodarima preko bare da vi najbolje lajete. 🙂

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
3 mjeseci prije

Tako je SRBI treba da vode računa o glupim poljacima katolicima i Thurcima muji i sulji…