PITANJE SVIJETLOM BEGU, GOSPODINU KAJANU: Što mislite da netko sutra zatraži da se manifestacija “Dani Ramazana” nazove Ljetni grad?

Zamislite O Sanele, gospodaru Mostara, da neki Mostarac, da prostiš kršćanin, upita gradonačelnika, da zašto se Bajramski štandovi zovu bajramski ili ramazanski, zašto se iftar zove iftar  a ne “javna kuhinja” i “kako on građanin sutra da dođe tamo s djetetom a neki imam ili derviš mu pred djetetom otpjeva ilahiju i kasidu, i stavi mu znak Allaha na čelo?”

…Te da isti predloži da se umjesto  fešte “Ramazan u Mostaru” fešta nazove Ljetni grad ili Zimski. Ili kako god.

Bi li takvo pitanje g. Kajane, vaša begovska malenkost smatrala napadom na multikulturalnost Mostara?

Bi li novinara koji bi to pitanje eventualno postavio tada, vaša uzvišena osobnost radikalom?

Isus je rođen u doba Novogodišnjih blagdana.

Očito On bijaše neki nadvremenski lik. I jako utjecajan frajer, influencer prije Instagrama,  kada današnje čovječanstvo mjeri vrijeme po njemu.

Nije bilo novogodišnjih blagdana kad je Isus rođen. Nije bilo Adventa prije Isusa.

Islam ima svoje računanje vremena, pa netko tko je duboko u Islamu ne bi trebao niti slaviti novogodišnje blagdane ako to Kuran smatra grijehom.

No ako to smatra  feštom zapadne civilizacije koju je prihvatio i sekularni svijet, onda bi se trebao ponašati kao sekularist. Dakle na način da mu ne smetaju religiozne fešte koje su u suštini simpatične, nisu prekoravajuće, ni na što te ne prisiljavaju, tek su samo tu i nude ti kuhanog vina i nekih prepečenih delicija.

Sanele, o gospodaru naš, nisu kršćani Mostara birali kako će se brojati vrijeme i kada će padati Nova godina.

Advent je oduvijek advent. Nova godina je 2021 godinu već  Nova godina.

Religije su religije. Život je život.

Multikulturalnost je multikulturalnost.

Mostar je Mostar. Grad u kojem su za Aleksom plakali i katolici i pravoslavci i muslimani.

Može li to opet biti o beže suživota?

Da vam olakšamo:

Gledano iz pozicije muslimana, kršćani eto slave rođenje proroka iz Kurana, koji je bio prije Muhameda i čija se majka zvala Mirjam. Zašto nekog tko je u Abrahamovoj vjeri, islamskoj  da živcira proslava rođenja proroka Ise?

No kad smo već otišli do kajanizma. Par pitanja:

Što takav novinar, netolerantan, radi na FTV? Da se nije radikalizirao po Šabićevoj metodi? I što je s božićnim programom na FTV? Smije li tog biti tamo? Na Al Jazeeri?

I što ćeš na Radio Slobodnoj Europi Kajane? To bolan CIA osnovala. Američka. Koja Boga spminje i u Ustavu. Koja molitvene doručkiće pravi i tamo se, sve elitist do elitiste, američanin, kršćanskome Bogu  moli…

A sad na stranu ironija.

Druže Sanele, ima po Mostaru Hrvata koji uopće nisu kršćani. Ne stavljaj sve Hrvate u isti fah. Hrvati su multikonfesionana nacija. Eno oni što su u Blagaju neki dan protestirali svi listom HVO iskaznicu imaju. Neki i po Međugorju “ratovali”.

Ima čak i muslimana Hrvata po Mostaru. Ima i gamadi Hrvata da se razumijemo. Ne stavljaj sve u isti fah tako ti Adventa.

I svi oni će prošetati Adventom. I smeće i ljudina, i atesit i agnostik i dijagnostik i kršćanin starozavjetni i onaj novozavjetni, i ovaj što brani crkvu Cimsku napadajući Rimsku, i ovi fratrizani , lovci na RH proračune koji pljačkaju narod a predstavljaju se njegovim zaštitnikom.

Cugnuti će svi  pokoju, popričati, možda im dijete čuje džinglbels, možda i po koju božićnu.

Pa šta?

Ako je svima takvima lijep zvuk ezana, ako skaču na ilahije i kaside hodže Dine Merlina, što se ti bojiš zvukova pod kojim su odrastale generacije Mađara koji su nosili slavno ugrofinsko prezime Kajan?

#Onogatiboga.