Published On: Sun, Dec 22nd, 2013

Picula: Povijesni rezultati u zemljama regije, propuštena prilika u BiH

Potpredsjednik Izaslanstva za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Europskog parlamenta Tonino Picula ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fenu da 2013. godinu, usprkos nekim prognozama, ispratiti ćemo s povijesnim rezultatima u regiji.

Picula kaže da bi u dosta oštroj konkurenciji za događaj(e) godine u regiji, prije svega, odabrao demantiranje jedne općenito krive procjene. Naime, još početkom 2013. neki su analitičari najavljivali kako će se tokom godine u jugoistočnoj Europi natprosječno događati napetosti.

“Ne potcjenjujući probleme s kojima se nose sve zemlje ovog prostora, čini se da tekuću godinu, ipak, ispratiti ćemo s povijesnim pozitivnim skorom”, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, dovoljno je dokaza za to: Hrvatska je ušla u Europsku uniju 1. srpnja, Beograd i Priština su dovoljno napredovali u “privremenom sporazumijevanju” da je Srbija upravo dobila datum početka pregovora o članstvu u EU, a Kosovo solidne garancije za brže zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i priključenju. 

Osim toga, Crna Gora je otvorila ne dva nego čak pet novih pregovaračkih poglavlja.

I premda ovih dana u Tirani ne vlada zadovoljstvo odlukama Vijeća zbog odgode davanja Albaniji statusa zemlje kandidata, nema sumnje da će srpanjsko izjašnjavanje o istoj temi biti drugačije ako se nova Vlada potvrdi u provođenju reformi.

U događaje koji su s pravom obilježili 2013. mogu se, nažalost, ubrojiti i neki neuspjesi.

“Na prvom mjestu svakako ističem još jednu propuštenu šansu da politički lideri stranaka u BiH
počnu prilagođavati ustanove vlasti postdejtonskim potrebama zemlje. Očito je da su dejtonske
stranačke i entitetske strukture još uvijek dovoljno “autoimune” na neophodne promjene. Nažalost i Makedonija ostaje do daljnjega u talačkoj krizi neriješenih odnosa sa svojim susjedima od kojih joj jedan negira pravo na vlastito ime, a drugi na vlastitu povijest”, naveo je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

FENA