Published On: Sun, Dec 22nd, 2013

Nikolić: Srbija za cijelovitu BiH, ali da RS ne bude ugrožena

– Europa bi trebala da pomogne Bosni i Hercegovini da riješi probleme funkcioniranja državnog sistema i da omogući da ta zemlja uđe u dinamičniji tempo europskih integracija – naglasio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom da Srbija podržava cijelovitost BiH, a da neće dozvoliti da Republika Srpska bude na bilo koji način ugrožena, što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, javila je Pres služba predsednika Republike.

– EU je najbolje rješenje za zemlje Balkana – rekao je predsjednik Nikolić i dodao da možda izgleda idealno kao prije deset godina, ali je jedina organizacija koja može omogućiti bolji život sa sve građane regije.

Predsjednik Nikolić je naglasio da je Srbija dobivanjem datuma u siječnju otvorila novo poglavlje u svojoj povijesti .

– Sada će to biti uređena , stabilna država , u kojoj se stvaraju uvjeti za bolji život građana – podvukao je Tomislav Nikolić .

Visoki predstavnik Valentin Inzko je izrazio duboko poštovanje za stavove i politiku predsjednika Nikolića , rekavši da on stvara novu arhitekturu na Balkanu .

Incko je rekao da pogled na razvoj BiH treba promatrati dugoročno , jer su rane iz prethodnog razdoblja još uvijek svježe .

– Građanima BiH znači vaša podrška , vaše izjave imaju sjajan efektan i vrlo su hrabre , to često ističem u svojim izvješćima – istaknuo je Visoki predstavnik za BiH .

– Želio bih istaknuti da se u okviru svojih nadležnosti zalažem za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i poštovanje njenog ustavnog uređenja . Spreman sam da zaštitim i državu i entitete u skladu s Dejtonskim sporazumom – podvukao je Incko .

Tijekom razgovora je konstatirano da je Europska perspektiva Balkana najbolji put za ostvarenje trajnog mira i održivog razvoja u regiji , navedeno je u priopćenju .

( Telegraf.rs / Tanjug )