Utorak, 16 travnja, 2024

PICULA: Postoji potreba za redefinicijom odnosa u BiH, ali motivi su često potpuno različiti

Must Read

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjedavajući Izaslanstva EP-a za odnose s BiH Tonino Picula, na poziv Zaklade Konrad Adenauer sudjeluje na kolokviju “Reformska agenda EU za Bosnu i Hercegovinu” koji se održava u Cadenabbiji u Italiji.
Picula, koji je bio uvodničar i moderator teme “EU perspektiva Bosne i Hercegovine”, istaknuo je da danas u BiH nedvojbeno postoji osjetna potreba za redefinicijom postojećih odnosa, ali motivi su često potpuno različiti.
– Treba donekle dijeliti odnose u BiH i odnose prema BiH. Prvi su još uvijek čvrsto određeni institucijama Daytonskog sporazuma iz 1995, dok se drugi pokušavaju modificirati europskim planom tzv. novog pristupa iz prosinca 2014. godine, rekao je Picula.
Dodao je kako su “pomalo malaksale gotovo sve institucije međunarodne zajednice koje su dizajnirane za provedbu mirovnog sporazuma i nadzor nad ključnim procesima obnove i funkcioniranja zemlje, međutim, neke nove institucije, ponajprije one koje formira ili će formirati EU, nisu još u funkciji, a često spominjana tranzicija iz daytonske u bruxellesku fazu će time potrajati duže vrijeme.”
Kada se tome dodaju još ne do kraja prevladana kriza u eurozoni, izbjeglička kriza, teroristički napadi i krize na velikom dijelu vanjskih granica EU, Picula smatra kako se može reći da je “naš kontinent, premda ga nazivaju Starim, postao jedno od najdinamičnijih područja današnjeg svijeta”.
Pitanje je kako tu dinamiku dovesti, ali i održati u pozitivnim relacijama prema promjenama u BiH jer te je promjene nemoguće provesti izvan konteksta puta prema članstvu u EU “a to jest i to će biti zahtjevan proces za obje strane”.
Picula je istaknuo da je Europska komisija zaključila da se BiH ponovo vratila na reformski put, te da je počela rješavati prioritete na putu pristupanja EU, što je pokazala kroz usvajanje Reformske agende, javlja Fena.
– Ako se pažljivo čita ovogodišnje izvješće o napretku, primjetno je da se u gotovo svim poglavljima govori da se BiH nalazi na početnoj, ranoj razini rješavanja problema, kako od funkcionalnog pravosuđa, reforme sudstva, borbe protiv korupcije do, naravno, njenog odnosa s međunarodnim financijskim institucijama, kazao je on i dodao da se za neke stvari otvoreno kaže da će biti pravi izazov za zemlju koja do ovog trenutka nije uspostavila potreban konsenzus oko provedbenih mehanizama puta prema EU-u.
Po mišljenju Picule, cjelokupna klima, slika, procesi u BiH mogu se postaviti u trokutu tekućih zbivanja.
– S jedne strane imamo 20 godina Daytona, što će biti obilježeno u zemlji i izvan nje, s druge strane očekuje se aplikacija za status kandidata za članstvo u EU-u ali onda imate i referendum koji ponovo dovodi u pitanje odnose za koje smo vjerovali da su na neki način i sređeni. Dakle, u tom trokutu događaja i procesa moramo potražiti kompleksnu ocjenu o tome što je BiH danas i kako dalje prema bruxellesskoj fazi, izlazeći iz daytonske, zaključio je Picula, priopćio je Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.
VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -