Published On: Pon, lis 20th, 2014

Picula: Nova vlast bi nas mogla iznenaditi kao Vučić

Europski parlament nedavno je ustanovio Izaslanstvo za odnose s Kosovom i BiH. Predsjednik tog tijela je Tonino Picula, socijaldemokratski zastupnik iz Hrva­tske. U razgovoru za Dnevni avaz on objašnjava mandat tije­la kojem je na čelu i na­javljuje konkretne akti­vnosti u vezi sa BiH.

– Prije svega, vlasti u BiH trebaju se što prije fo­rmirati. Da ne bude kao prošli put da se 18 mjese­ci nakon izbora ništa ne dešava, a onda ni dvije i po godine nakon toga. Treba promijeniti generalno sistem u BiH. Dayton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inici­jativu kojom bi se BiH napr­avila normalnom europskom demokracijom s prosperitetnijom ekonomijom. Nova vlast mogla bi nas iznenadi­ti, kao što je Vučićeva u Sr­biji – kaže Picula.

Dodaje da bi brzo formi­ranje vlasti i naznaka da bi ona mogla biti „nešto drugačija”, u Bruxellesu bilo pr­otumačeno kao poticaj EU da se odlučnije angažira, što bi se i de­silo. On se zalaže da se BiH što prije po­mjeri od Daytona prema Bruxellesu.

– Treba raditi politiku malih ko­raka u pravom smjeru. Prije sve­ga, trebalo bi i početi priznanjem da ovo nije dobro i da BiH treba novi ustav. Inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobje­dnicima. Ako treba, medijacijom i dobrim uslugama izvana mogu se rješavati ne­ki od problema. Čini mi se da ovi koji su pobijedili ne­maju više vremena i moraju brzo početi pokazivati ko­nkretne pomake nabolje – ističe on.

Picula smatra i da nacio­nalna/nacionalistička poli­tika više nema kredite kao ranije.

– Dodiku nije pomoglo ni sastajanje s crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim dužnosnicima. To mu nije donijelo rezultat koji je očekivao. Pluralizam poma­lo ulazi i u nacionalne pore. Ali, dok god je dejtonski si­stem ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će u konačnici glavninu proce­sa činiti reciklaža. Zato se on mora mijenjati – smatra Picula.

Predsjednik Izaslanstva EP za BiH ističe da je EU spremna pomoći i medijacijom kako bi se neka teška pitanja riješila.

– I zarad svojih izbora, ali i BiH, EU je odlučila da sada dodatno ne opterećuje vašu zemlju. No, čim se vlast izabere, Bruxelles će po­slati fakture. Ako bude trebalo, s njima će doći i me­dijatori. EU je prirodan ambijent BiH i logično je da zatražite i dobijete pomoć – kaže Picula, prenosi Fena.

R.I./Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare