Published On: Pon, lis 20th, 2014

Nema tko reagirati: Na bilo koju javnu funkciju u FBiH se može zaposliti član obitelji

Predstavnici nove vlasti u Federaciji BiH, čije formiranje tek slijedi, nesmetano na javne funkcije mogu imenovati svoje supružnike, djecu ili roditelje jer nema institucije koja će utvrđivati i sankcionirati postojanje sukoba interesa imenovanih i izabranih dužnosnika i savjetnika.

Na ovu opasnost upozoravaju poslanici aktualnog saziva Parlamenta FBiH i neki bivši članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), kojem je izmjenom državnog zakona lani oduzeta nadležnost za provođenje Zakona o sukobu interesa i na razini BiH i na razini FBiH.

Usklađivanje zakona

Umjesto SIP-a, posao utvrđivanja postojanja sukoba interesa u bh. institucijama povjeren je parlamentarnoj komisiji na razini BiH, dok FBiH još svoj zakon nije uskladila s državnim i nema institucije koja bi za imenovane i izabrane dužnosnike i njihove savjetnike provjeravala jesu li na nespojivim pozicijama i u sukobu interesa.

“Novu vlast u FBiH ništa ne može spriječiti da dužnosnik za svog savjetnika ili direktora javne firme imenuje oca, brata ili supruga. Iako to po Zakonu o sukobu interesa FBiH nije dozvoljeno, takvu praksu nema tko sankcionirati jer nema tijela koje bi provodilo zakon”, rekao je Vedran Hadžović, bivši član SIP BiH.

Smatra kako novi saziv Parlamenta FBiH, čije konstituiranje predstoji na osnovu rezultata općih izbora održanih 12. listopada, može brzo uskladiti federalni sdržavnim zakonom o sukobu interesa.

“Mogu ako za to postoji politička volja. No, kako je izmjenom obesmišljen i državni zakon o sukobu interesa, mislim da vlasti odgovara ovakvo stanje i da su namjerno obesmislili institut sprječavanja sukoba interesa”, naglasio je Hadžović, prenose ‘Nezavisne novine’.

Gotovo godinu nakon što je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, Vlada FBiH je tek prošlog mjeseca utvrdila izmjene federalnog zakona radi njegovog usklađivanja sa državnim. Ove izmjene aktualni saziv Parlamenta FBiH ne može usvojiti.

Polupismen zakon

”Vladi FBiH, odnosno SDP-u i SDA, trebalo je skoro godina da u Parlament dostave Nacrt izmjena Zakona o sukobu interesa FBiH, koji je polupismen i nedorečen iako ima samo tri-četiri člana”, rekao je Nasir Beganović (SBB), predsjedavajući Zakonodavno-pravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Beganović tvrdi da je još vladajućim strankama, prije svega SDP-u, odgovarala pravna praznina, odnosno nepostojanje mehanizma za sprječavanje sukoba interesa kod savjetnika, imenovanih dužnosnika i zastupnika.

“Tko god činio novu vlast, na dužnosti može imenovati ljude u sukobu interesa i nitko po službenoj dužnosti ne može reagirati zbog toga”, upozorio je Beganović, dodavši da u najboljem slučaju FBiH svoj novi zakon o sukobu interesa može usvojiti tek u ljeto iduće godine i da će ga tek tada imati tko provoditi.

Irfan Ajanović (SDA), zamjenik predsjedsjedatelja Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kaže da je vladajuća koalicija na raziniBiH, koja je izmijenila državni zakon, odgovorna što sada FBiH nema mehanizam da spriječi da u javne institucije budu postavljeni ljudi koji su u sukobu interesa.

“A takvi će nam se slučajevi sigurno dogoditi. Bude li političke volje, Parlament poslije konstituiranja svojim zaključcima može brzo reagirati od slučaja do slučaja”, izjavio je Ajanović ocijenivši da je FBiH, pošto svoj zakon nije uskladila, sve vrijeme mogla primjenjivati Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, pišu ‘Nezavisne novine’.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare