Nedjelja, 14 travnja, 2024

Picula: Amerikanci očekuju dogovor u BiH

Must Read

SARAJEVO – Nezadovoljstvo stanjem u Bosni i Hercegovini sve je veće. Njega ne osjećaju samo bh. građani nego i Europska unija, ali i Sjedinjene Američke Države. Promjene su neminovne i neke od njih se moraju što prije dogoditi, stav je Tonina Picule, socijaldemokratskog zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, piše danas “Dnevni avaz”.

Ovaj nekadašnji šef diplomacije Hrvatske upravo se vratio iz višednevne posjete Washingtonu. Tamo je, s kolegom Davorom Stierom, razgovarao sa dužnosnicima  administracije te predstavnicima nevladinog sektora.

– SAD su dugo apstinirale od bilo kakve kreativne politike u regiji zapadnog Balkana. Sada se u Washingtonu nešto događa. Amerika polako mijenja poziciju „dejtonske ortodoksije”. Victoria Nuland prije mjesec dana objavila je stav da transatlantski odnosi trebaju doživjeti obnovu i to je početna točka jednog novog američkog pristupa – kaže u razgovoru za „Dnevni avaz” Picula.

On je citirao istup Nuland, koja je, kada je BiH u pitanju, rekla da je „krajnje vrijeme da bh. lideri pokažu hrabrost i viziju, da ustranu gurnu etničku prošlost i izgade modernu, jedinstvenu državu koja počiva na vrijednostima i talentima sve tri etničke zajednice”.

Picula je u više navrata istakao potrebu da se mijenja Ustav BiH, ali i izborni sistem. Dobro bi bilo, kaže, da promjene budu „domaći produkt”. Ali, ako do toga ne dođe, neminovno je angažiranje SAD i EU.

Upitan da pojasni termin „dejtonska ortodoksija”, on kaže da je tijekom sastanaka u State Departmentu osjetio da postoji podjela na one koji vjeruju da se u Dejton kakav jeste ne bi smjelo dirati.

– S druge strane je sve jača grupacija koja poštiva Dejton, ali smatra da je on u nekim bitnim dijelovima zahrđao, da je teško primjenjiv. Ne odmičući se od njegovog duha i slova, oni zagovaraju da se treba razmisliti o novim rješenjima, jer BiH ne može ostati izolirani otok. Sjedinjene Države imaju šta reći i žele brze promjene na zapadnom Balkanu. I to je stav ne samo u State Departmentu nego i Pentagonu. Oni žele vidjeti napredak BiH prema Alijansi. Amerikanci su sve nestrpljiviji i očekuju dogovor u BiH – kaže Picula.

Upitan znači li to da će SAD s obje noge ubrzo zakoračiti na bh. i balkansku scenu, sagovornik Avaza odgovara da se taj odgovor može najbolje dobiti po detaljima ko u Sarajevo dolazi u diplomatsku službu, s kim će sarađivati i na kakvom planu.

– S istekom 2013. vjerovatno odlazi i jedno dugo razdoblje potpuno pasivnog odnosa svijeta prema strukturnom urušavanju jedine balkanske države bez unutarnjeg konsenzusa o EU perspektivi – predviđa Picula.

Političke promjene koje su nužne u BiH moraju biti urađene u paketu s promjenama u ekonomiji, smatra Picula.

– Samo politički dogovor ne znači ništa, ako se ne urade reforme u biznisu. Bh. gospodarstvo mora postati modernija, konkurentnija, mnogo više izvoziti. BiH je samo tijekom ove godine enormno uvećala svoj vanjski dug. Promjene su i u ovom segmentu urgentno potrebne – kazao je Picula.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -