Published On: Sri, lip 8th, 2016

Petrov: Donijeli smo odluku, nećemo dopustiti da se netko igra nacionalnim interesima

BOŽO PETROV nakon večerašnjeg Nacionalnog vijeća Mosta kazao je kako su donijeli odluku koju će sutra prezentirati suradnicima u Vladi i javnosti, javlja RTL direkt.

“Nećemo dopustiti da se netko igra državom i nacionalnim interesima”, poručio je kratko Petrov.

Pokrenut postupak glasanja o povjerenju premijeru

Podsjetimo, Petrov i premijer Orešković održali su danas u stanu premijera sastanak koji je trajao sat vemena. Nakon sastanka Petrov je izjurio iz zgrade bez ijedne izjave.

Petrov i Orešković snimljeni su na ulazu u zgradu u kojoj živi Orešković. Vjerojatno su razgovarali o krizi u Vladi koja je na vrhuncu nakon što je predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko objavio da HDZ kreće u izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću.

HDZ je pak danas pokrenuo postupak glasanja o povjerenju premijeru Oreškoviću u Saboru.

Zastupnici HDZ-a i HSP-AS-a, njih 42, razloge za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, pobrojali su šest točaka i predložili Hrvatskom saboru da mu iskaže nepovjerenje.

Prijedlog o iskazivanu nepovjerenja Oreškoviću u saborsku je proceduru ‘ušao’ danas poslijepodne, očekuje se da će u srijedu ujutro, kad Sabor nastavlja plenarni rad, biti uvršten na dnevni red zasjedanja.

Na zahtjevu za opoziv nema potpisa koalicijskih partnera iz HSLS-a, HSS-a, BUZ-a i stranke Milana Bandića. Od HDZ-ovih zastupnika zahtjev nisu, među ostalim, potpisali Miroslav Tuđman, Damir Krstičević, Ivan Anušić, Željko Dilber, Željko Glasnović, Stjepan Pintarić, Sandra Jakelić.

Oreškoviću zamjeraju da se suprotno obećanjima, nije bavio gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta…, nego kardoviranjem u represivnom aparatu, “držao je političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kad je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima”.

“Nevjerojatna razina političke neodgovornosti”

Spočitavaju mu da je, otkazivanjem sjednice Vlade pola sata prije početka, bez da je članove Vlade upoznao s razlozima, “uz nevjerojatnu razinu političke neodgovornosti” pokazao i da ne razumije ustavni poredak države, njen parlamentrani politički sustav, to jest da “predsjednik Vlade nije kancelar”.

“Ovakvim svojim ponašanjem, doveo je u pitanje funkcioniranje cjelokupne izvršne vlasti”, ističu predlagatelji opoziva.