Published On: Sri, lip 8th, 2016

Agencija za statistiku neće povući odluku o objavljivanju rezultata popisa

Unatoč pozivima dužnosnika iz Republike Srpske, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovina nema namjeru povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrdio je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

On je ponovio kako Agencija za statistiku BiH radi u potpunosti u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama te da su odluka koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u potpunosti podržali predstavnici svih relevantnih institucija Europske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje.

“Nije na nama da komentiramo izjave domaćih službenika, ali moram istaknuti da Agencija neće nikada raditi suprotno zakonima i međunarodnim standardima bez obzira na pritisak. Ništa neće utjecati na našu neovisnost i profesionalizam”, rekao je Fatić.

“Agencija za statistiku neće povući odluku. Nema uopće nikakve pravne mogućnosti da Agencija povuče odluke. Da smo donijeli bilo kakvu drugačiju odluku dogodilo bi se baš suprotno: imali bi niz tužbi unutar BiH, a i izvan nje jer to bi predstavljalo kršenje međunarodnih propisa. Siguran sam da bi to bilo evidentirano i u Sudu u Strasbourgu “, rekao je Fatić.

Na pitanje kako komentira najave predsjednika RS Milorada Dodika da bi Zavod za statistiku RS mogao prekinuti saradnju s Agencijom za statistiku BiH, Fatić je odgovorio da Republički zavod ima jasno utvrđene obaveze u Zakonu o popisu stanovništva u BiH, entitetskom Zakonu za statistiku i Zakonu o organizaciji popisa u RS.

“Svoje obaveze oni crpe iz tih zakona i entiteti su dužni da poštuju te zakone. Ako se dogodi suprotno onda je logično i jasno što to znači. Zakon se mora poštovati i on je iznad bilo koga”, zaključio je Fatić.