Subota, 22 lipnja, 2024

Petar Ćorluka, predsjednik Uprave “Violeta” Grude – Želimo biti regionalni lider

Must Read

Ako se po jutru dan poznaje, onda će ova godina za kompaniju “Violeta” iz Gruda biti prilično uspješna. Početkom 2015. godine, “Violeta” je otvorila pogon za proizvodnju tekućih deterdženata i omekšivača rublja u Grudama, u koji je uloženo 30 mil KM. Osim toga, na početku poslovne godine promovirali su novi deterdžent za ručno pranje posuđa pod brendom “teta Violeta”.

“Violeta” na tržište BiH plasira 50% proizvodnje, dok druga polovina ide za izvoz. Apsolutni je lider sa više od 50% tržišnog učešća u kategorijama kuhinjskih ručnika, toaletnog papira i vlažnih maramica, te među vodećim brendovima u kategorijama higijenskih uložaka i baby pelena, kaže Petar Ćorluka, predsjednik Uprave kompanije “Violeta” iz Gruda, u intervjuu za portal “eKapija.com”.

Razgovarali smo i tome koje “Violetine” proizvode kupci najviše žele, na koji način tvrtka motivira svoje radnike, te o planovima za naredni period.

Otvorili ste novi pogon za proizvodnju tekućih deterdženta i omekšivača rublja. Koliki su kapaciteti i koliko je novca uloženo?

– Pogon je počeo da radi početkom ove godine sa 40 uposlenih u jednoj smjeni i velikom potencijalom za nova zapošljavanja. Prostire na 15.000 m² s proizvodnim kapacitetom od 60.000 tona godišnje. Cjelokupna investicija je koštala 30 mil KM.

Ranije ste najavili i pogon za pravljenje higijenskih proizvoda za njegu tijela. Dokle se stiglo sa tim planovima?

– Sada radimo na istraživanju potreba potrošača i tržišnog potencijala kako bismo imali što kvalitetniju podlogu za razvoj formulacija i stvaranje viskokokvalitetnih proizvoda, u potpunosti prilagođenih zahtjevima potrošača.

image

Koliki su trenutni proizvodni kapaciteti “Violete” u Grudama i koliko imate zaposlenih?

– Osim pogona za proizvodnju deterdženata i omekšivača s kapacitetom od 60.000 tona godišnje, tu su još linije za proizvodnju papirne konfekcije, baby pelena i vlažnih maramica, higijenskih uložaka i proizvoda za inkontineciju. Proizvodni pogoni u BiH i Hrvatskoj upošljavaju 210 ljudi, a grupacija “Violeta” ukupno ima 870 uposlenih u tri zemlje.

Violeta” se našla među deset najpoželjnijih poslodavaca u BiH, prema ovogodišnjem izboru portala Posao.ba. Čime motivirate radnike?

– Prije svega, dajemo šansu mladim ljudima bez radnog iskustva da u dinamičnom radnom okruženju steknu veliko znanje. Uposlenicima pružamo redovna i stimulativna primanja, mogućnost napredovanja, konstantnu edukaciju kroz različite treninge i seminare, različite sadržaje poput teretane, knjižnice, restorana s raznovrsnim jelovnikom, poklon za rođendan, te godišnje zalihe baby proizvoda prilikom rođenja djeteta.

Na koja sve tržišta izvozite? Imate li u planu širenje izvoza?

– Tržište Slovenije i Hrvatske pokrivamo preko vlastitih tvrtki kćeri, dok na tržištima Makedonije, Srbije, Crne Gore, Kosova i Mađarske imamo izgrađenu distributivnu mrežu preko partnerskih tvrtki, ekskluzivnih distributera “Violeta” proizvoda. Izvozimo, također, na tržišta Njemačke, Francuske, Velike Britanije i skandinavskih zemalja, te konstantno širimo naše izvozno tržište i planiramo nastavak takvog trenda u budućnosti.

Šta je najtraženije na stranom tržištu?

– Toalenti papir i kuhinjski ubrusi svakako su najvažniji izvozni proizvod s kojima smo tržišni lideri u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te također imamo značajan udio u Sloveniji i drugim izvoznim tržištima. U kategorijama baby pelena, vlažnih maramica i higijenskih uložaka jedan smo od vodećih brendova u snažnoj internacionalnoj konkurenciji.

Koliki postotak proizvodnje ostaje na tržištu BiH? Šta se najviše prodaje?

 

image

– Na tržištu BiH ostaje oko 50% proizvodnje, dok se preostalih 50% plasira na izvozna tržišta. “Violeta” je apsolutni lider s više od 50% tržišnog učešća u kategorijama kuhinjskih ručnika, toaletnog papira i vlažnih maramica, a također smo među vodećim brendovima u kategorijama higijenskih uložaka i baby pelena.

Koje tehnologije primjenjujete u proizvodnji?

– Sve proizvodne linije opremljene su najsuvremenijom, prvenstveno njemačkom i japanskom tehnologijom, koja omogućava proizvodnju po svjetskim standardima kvalitete. Početkom godine počelo je da radi visoko efikasno postrojenje za proizvodnju deterdženata i omekšivača koje udovoljava svjetskim ekološkim standardima. U tijeku je, također, instalacija stroja za nove pelene s inovativnom tehnologijom koja omogućava vrhunsku mekoću i prozračnost, te očuvanje suhoće.

Koje certifikate posjeduje tvrtka “Violeta”?

– Grupacija “Violeta” je krajem 2012. godine dobila certifikat međunarodne norme ISO 9001, koji danas predstavljaju svjetski priznati kriterij sustava upravljanja kvalitetom i okolišem. Posjedovanje certifikata je jamstvo kupcu da proizvođač radi na kvalitetan način i u skladu sa svim svjetskim ekološkim standardima. Također, posjedujemo certifikata ISO 14001 koji predstavlja okvir za inovativni razvoj temeljen na ideji zaštite okoliša, sprječavanja onečišćenja i zaštite prirodnih resursa, te OHSAS 18001 koji dokazuje da sustav upravljanja unutar tvrtke osigurava proaktivnu zaštitu zdravlja i sigurnosti radne snage. Osim navedenog, većinu proizvoda testiramo u institutima “Fresenius” i “Eurofins” koji su najcjenjeniji u Evropi.

Kakvi su planovi za naredni period? Hoće li biti još investicija?

– Konstano radimo istraživanja o potrebama tržišta i imamo mnoštvo planova za širenje proizvodnje u budućnosti. Trenutno je u fokusu novi pogon i povećanje proizvodnog kapaciteta s kojim dolazi i potreba za novim radnim mjestima. Cilj nam je postati regionalni lider u proizvodnji higijenskih proizvoda. Potrebe za kvalitetnom radnom snagom stalno rastu i u planu su dalja upošljavanja.

Ekapija.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -