Published On: Ned, svi 5th, 2013

PERFORMANS LJUDSKE GLUPOSTI: U Širokom uništen Kameni cvijet, autorsko djelo Nikole Njirića

Tijekom jutrošnjih radova u hrvatskom Širokom, kada je hrvatski pikamer kopao hrvatski kanal za hrvatsku kanalizaciju kojom trebaju uskoro plutati hrvatska govna, iz hrvatskog kapitalističkog prodajnog centra u hrvatsku rijeku Lišticu, zločesti srbokomunističkoantifašistički spomenik “Kameni cvijet” spomenik izrađen 80-ih godina, debelo nakon 45-e kada su komunisti poharali Široki, spomenik koji se nalazio iza samog pikamera stalno je živcirao hrvatskog šofera u hrvatskom pikameru. Tada se hrvatski šofer ljutito okrenuo, opsovao hrvatskog Boga  i piknuo Kameni cvijet , autorsko djelo Nikole Njirića i M.Peca. Što je izazvalo ovacije okupljenih Hrvata i nešto negodovanja mlađe generacije koja u toj kamenoj bjelini nije vidjela ništa drugo do li spomenik jednog vremena.

Osokoljen hrvatskim povicima, hrvatski šofer, uz dozvolu hrvatskih vlasti u hrvatskom Širokom dao si je zadovoljštinu pa je u pola sata cijela skulptura potpuno uništena, razmrskana u manje komade koji će super doći za klesanje hrvatskih pletera, na nekim novim kaminima novohrvatske buržoazije.

Inače moderna hrvatska politička buržoazija u Hercegovini desetljećima se zgražavala nad komunističkom praksom brisanja povijesti i rušenju spomenika koji su ideološki odudarali od partijske ideologije. Danas, kada reformirani komunisti praktički metastaziraju na neohrvatovanju praksa nepoćudnih spomenika se nastavlja.

Tužno je da taj spomenik, jedan od rijetkih u Hercegovini, kao i u Hrvatskoj, koji je preživio 90-e, ne zato jer su ŠBriježani bili tolerantniji od ostalih nego naprosto zato jer nije bio lagan za miniranje zbog svoje korupulentnosti i masivnosti, biva uništen danas u 2013-oj kao kolaterarna šteta rekonstrukcije ulice i postavljanja kanalizacije.

Javna rasprava o uništenju ovog spomenikanije postojala.

Županijski zavod za zaštitu spomenika nije reagirao niti dao dozvolu za uklanjanje.
Spomenik je izvađen iz srca Širokog kao pokvaren zub, s namjerom da se njegovo uklanjanje prešuti.

U eri kada se Hrvate u BIH nastoji predstaviti kao fašistoidan narod koji nije u stanju sam upravljati prostorima na kojima je u većini, kad im se imputira kolekitvni fašizam kako bi im se oduzele zadnje instance uprave, te nesposobnost za demokratizaciju i njegovanje antifašističkih tekovina Miro Kraljević zdušno pomaže da takvi centri u takvoj propagandi i uspiju.

Ako je itko u Saraju, danas priželjkivao novi gaf hrvatskih političkih elita, nije mogao ni slutiti što će mu pokloniti  Kraljević. Usred  Širokog potpuno uništen spomenik antifašizmu.

Danas je u Širokom , nekako koincidentno, na obljenticu smrti Josipa Broza Tita, uništen spomenik jednog vremena. Oko njega će plutati čista hrvatska govna u novoj kanalizaciji, bez frustracije da nad njima leži komunističko kameno zlo.

File:Kameni cvijet-ŠB-117.jpg

Inače pod spomenikom su pronađene kosti dalmatinskih partizana koje su nakon pikaniranja nekud prenesene.  Tko god oni bili, i kakav god da je spomenik bio, radi se u civiliziranim društvima o vandalskom činu. Kraljeviću i vlastima u Širokom godinama nije smetalo slovo “U”  išarano na tom spomeniku, niti tabla nekakve udruge na obližnjoj zgradi na kojoj je pisalo “Hrvatski ustaški zdrug” koja je tek nedavno nekim čudom skinuta. Ali zasmetao mu je kamen iz 85-e. Velika zločesta i opasna bijela psina.

Danas je dakle u Širokom,  uništen spomenik antifašizma, no istovremeno je podignut spomenik ljudskoj gluposti. Performans u izvedbi širokobriješke vlasti.  Jedan novi kulturocid nakon što je HDZ-ova vlast u Širokom nedavno u glavnoj ulici skupusala kanadske javore. Iako je umjesto rušenja i pilanja, vlast u Širokom, sve ove godine imala itekako materijala za građenje i sađenje.

Miro Kraljević od danas je defakto umjetnik. Performer gluposti.  A Široki, grad u kojem nitko na ovo nije reagirao, sredina koja njeguje nekritički duh i dan danas boluje od tabua. Možda da na tom mjestu podignu spomenik Tuti? Recimo jedan ogromni kameni bijeli video rekorder kao personifikaciju njegove borbe za hrvatskog čovjeka u BIH.  A koji metar dalje spomenik Lijanoviću.

Jedno veliko bijelo kameno glamočko goveče.

Dok Hrvatima u BIH ljudi poput nemuštog  HDZ-ovog Kraljevića  ovih ili onih poluintelekata čine vlast  svaka borba je uzaludna. Jer ne može hrvatski narod u BIH , ma koliko se pojedinci trudili, prikazati ga kao dovoljno demokratskog, zrelog i tolerantnog, učiniti ništa, dok idioti koji se pred hrvatskim kaminima, busaju u hrvatska prsa, rade za jačanje  propagande onih koji tim istim Hrvatima nastoje što više uskratiti građanska i ljudska prava.

Jebo ti nas.

Ivan Šušnjar l poskok.info

Napomena: Radio Slobodna Europa autora ovog teksta 2015-e godine u procesu javnog linča, i dokidanja građanskih prava, po želji velikog nacionalizma iz Sarajeva nazvala je “Ustaškim konzulom”. op. Poskok.info

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare