PELEG: Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega

Veleposlanica Države Izrael Galit Peleg uputila je pismo Vladi FBiH u kome se navodi da će izraelsko Veleposlanstvo “pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava”.

“Vođe slobodnog svijeta stale su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudile zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (Joe) Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić”, stoji u pismu.

Iz Veleposlanstva navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH “da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom”.

“Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine Hamasa”, navodi se u pismu.

“Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Veleposlanstvo Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega”, poručili su iz izraelskog Veleposlanstva.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Države Izrael.