Hamas večeras oslobodio još 11 izraelskih talaca, među njima i trogodišnje blizance

Nekoliko djece, uključujući trogodišnje blizance, nalazi se među taocima koje je večeras oslobodio Hamas, prema glasnogovorniku izraelske vlade Marku Regevu.

Za BBC je rekao da su prebačeni u Crveni križ i dodao: “Čekamo da se vrate na izraelsko tlo – tek kada se vrate kući, možemo reći da je ovo doista učinjeno. Mislimo da je to sada samo pitanje vremena.”

Regev je rekao da je izraelski okvirni plan od početka bio oslobađanje 50 žena i djece tijekom četiri dana.

Izrael još nije potvrdio da je pristao na produljenje primirja. SAD, Katar i Hamas rekli su da je dogovoreno produljenje od dva dana. Regev je rekao: “I javno smo i više puta rekli da smo voljni dati dodatni dan za svakih 10 oslobođenih talaca – lopta je u Hamasovom dvorištu.”

No nastavio je: “Znamo s kim imamo posla – s nemilosrdnom i fanatičnom terorističkom organizacijom. Vidjeli smo kakvo su nasilje počinili nad nedužnim civilima 7. listopada – i upravo večeras, ljudi su pušteni – među njima su trogodišnji blizanci – tko otima trogodišnjake?”

Katar: 33 Palestinca bit će oslobođena u zamjenu za 11 izraelskih talaca

Katar je objavio da će 33 Palestinca biti oslobođena u zamjenu za 11 izraelskih talaca, uključujući francuske, njemačke i argentinske državljane.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara rekao je da će 33 Palestinca zatočena u izraelskim zatvorima biti razmijenjena za oslobađanje 11 izraelskih talaca u Gazi. U objavi na društvenim mrežama Majed Al Ansari rekao je da su među 11 Izraelaca oslobođenih iz Gaze tri francuska državljana, dva njemačka državljana i šest argentinskih državljana.

Rekao je da će Izrael pustiti tri Palestinke i 30 djece.

Svi noćas oslobođeni taoci su iz istog kibuca

Svi noćas oslobođeni taoci bili su iz jednog kibuca – Kibuca Nir Oz.

Voditelj kibuca, Osnat Peri, objavio je izjavu u kojoj kaže: “Večerašnja vijest donosi uzdah olakšanja našoj zajednici.”

No, rekao je da je zajednica i dalje “duboko zabrinuta za naše najmilije koji su još uvijek taoci”, dodajući da je od onih koji su još zarobljeni, 49 iz Nir Oza.

Imamo popis talaca koji su oslobođeni i objavit ćemo vam podatke o kome se radi u najkraćem mogućem roku, kazao je.

Bijela kuća: Dvije Amerikanke koje je Hamas oteo nisu među puštenim taocima

Vjeruje se da dvije Amerikanke koje je Hamas oteo 7. listopada nisu među taocima koji su danas oslobođeni iz Gaze, rekao je glasnogovornik Bijele kuće i američki državni tajnik John Kirby.

“Ne vjerujemo da ima Amerikanaca u ovoj grupi koja je danas puštena”, rekao je Kirby za CNN.

Bijela kuća je priopćila kako se očekuje da će troje Amerikanaca – 4-godišnja Abigail Edan, koja je puštena u nedjelju, i dvije žene – biti među 50 talaca koje će hamasovci osloboditi tijekom četverodnevnog primirja između Izraela i Hamasa.

Primirje na koje su Izrael i Hamas pristali produljeno je za dva dana. To ostavlja mogućnost da dvije žene iz SAD-a budu puštene sutra ili u srijedu.

Izrael: Oko 200 kamiona s humanitarnom pomoći ušlo je danas u Gazu

Oko 200 kontejnerskih kamiona s humanitarnom pomoći ušlo je danas u Gazu nakon što ih je pregledao Izrael, uključujući i malu količinu goriva, prema Cogatu, izraelskom koordinatoru vladinih aktivnosti.

“Četiri kontejnera s dizel gorivom i četiri kontejnera s plinom za kuhanje prebačeni su iz Egipta humanitarnim organizacijama UN-a u Pojasu Gaze preko prijelaza Rafah. Kamioni pomoći dovezli su hranu, vodu, opremu za skloništa i medicinske potrepštine”, stoji u priopćenju tog vojnog tijela.