Published On: Sub, lis 8th, 2016

Pelazza tvrdi da nije izmislio priču o kupnji oružja u BiH, Tužiteljstvo da jeste

Nakon istrage i reagiranja Tužiteljstva BiH u vezi istraživačkog priloga talijanskog novinara Luigija  Pelazze koji je u BiH radio reportažu o nelegalnoj kupovini oružja tzv. Islamske države da je ista lažirana, oglasio se i sam talijanski novinar.
Tužiteljstvo BiH tvrdi da je istraga pokazala kako je ova dokumentarno-istraživačka priča lažirana, a sam novinar izgleda da će biti jedan od pozvanih na kaznenu odgovornost. “Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je talijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni. Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj”, kazao je Boris Grubešić, portparol tužiteljstva BiH.
Pelazza je demantirao istragu i tvrdnje Tužiteljstva BiH.
Ništa nije lažirano – za N1 je kazao italijanski novinar.
“S naše strane nema nikakvih problema. Ako bosanskohercegovački tužitelj želi, neka traži cjelokupan materijal. Mi ćemo ga dati. Ja ću mu ga osobno donijeti. Ako smo na bilo koji način pogriješili, platit ćemo kako bi platio i svaki drugi građanin. Naravno, mi smo to uradili kako bi pokazali ispravno oružje i sve smo uradili s ciljem dokazivanja naše priče. Pucali smo blizu kuće momka koji nam je prodao pušku”, otkrio je Pelazza.
Također, N1 je u posjedu izješća lokalne talijanske policije iz 2010 godine. Zanimljivo je da je Pelazza i tada imao sličan problem s reportažom koju je radio u Peruu. Bio je pod istragom da je potplatio više osoba kako bi glumili članove bande koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubojstvima.
“Mi smo i tada, za Peru, predali sirovinu taljanskim vlastima koje su nam to tražile, a i u tom slučaju dokazano je da se ni s kim ni za što nismo dogovarali”, naglasio je novinar.
Dok iz Tužiteljstva BiH kažu da su o svemu izvjestili svoje talijanske kolege, novinar Luigi Pelazza tvrdi da od pet sati postojećeg materijala iz Bosne i Herecegovine priprema još jednu priču, s istim osobama.
Kako N1 podsjeća, dvije ranije uhićene osobe su puštene. Uz novinara Luigi Pelazza identificirano ih je ukupno pet. Kako N1 doznaje i novinar se tereti za kazneno djelo ‘neovlašten promet oružjem i vojnom opremom’. Doznanje se i da je pronađena jedna puška koju je kupio, navodno na području Mostara, ali da nadležni tragaju za još dvije.
(N1/Republikainfo.com)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>