Published On: Čet, ožu 31st, 2022

Pejićeva upitala zašto u UKC RS nema vantjelesne oplodnje: Svaki peti par u populaciji ima problem sa začećem

25 milijuna ljudi u Europskoj uniji suočava se s problemom steriliteta, svaki peti par u populaciji ima problem sa začećem, a nije bolja situacija ni u Republici Srpskoj.

Rekla je to predsjednica Foruma žena SPS-a Darinka Pejić i dodala da se zato postavlja logično pitanje zašto nemamo ambulantu za vantjelesnu oplodnju u UKC-u Republike Srpske.

U Republici Srpskoj postoji samo jedna ambulanta koja se bavi vantjelesnom oplodnjom, a do sada je u ovoj ambulanti rođeno 1.600 djece. U ostatku Bosne i Hercegovine problemima ljudske reprodukcije bavi se sedam klinika – ističe Pejić.

Ona kaže da su klinički centri zemalja u okruženju odavno prepoznali problem i u njima su formirane klinike koje se bave tim problemom. Sam zahvat je, dodaje, komplicirana i skupa metoda liječenja ovisno o uzroku steriliteta i potrebnoj terapiji za njegov uspjeh, piše Srpskainfo.

Između dva zahvata potrebno je minimalno pola godine da se žena i fizički i psihički stabilizira za novi zahvat. U financijskom smislu radi se o sredstvima u iznosu od 5.500 do 15.000 KM i više, ovisno o načinu postupka. Zato nam je odavno potrebna ambulanta za vantjelesnu oplodnju pri našem UKC-u – rekla je predsjednica Foruma žena SPS-a.

Zašto nije osiguran prostor i potrebna oprema za ambulantu za vantjelesnu oplodnju, kaže Pejić, za upravljanje je UKC-a.

Ona ističe da u Srpskoj vjerojatno ima stotine parova koji bi željeli znati u čemu je problem i postoji li rješenje.

Univerzitetski klinički centar Banja Luka ima medicinsko osoblje koje bi se spremno uključilo u edukaciju za postupak vantjelesne oplodnje. Tako da nema razloga da se ovo pitanje ne razmotri kvalitetno, u interesu poticanja rađanja – zaključuje Pejić.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Jehbeš oplodnju bez kujca..😁