PEJČINOVIĆ BURIĆ S JERKOVIĆEM I ČORDAŠOM: Poboljšati suradnju RH s legitimnim predstavnicima Hrvata u RS

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić sastala se s potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene u Vladi Republike Srpske Davorom Čordašom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na sastanku su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, položaju Hrvata u Republici Srpskoj, programima obnove i povratka, te o problemima prelazaka međudržavne granice u pograničnim dijelovima Slavonski Brod/Brod i Stara Gradiška/Gradiška.

-Pejčinović Burić pokazala je veliko razumijevanje prema Hrvatima u BiH, kao jednom od tri konstitutivna naroda. Razgovarali smo o trenutnim programima obnove, a posebno sam izložio program “Jedna HR županija-jedna obnovljena kuća u BiH” koji se uspješno u suradnji sa Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine provodi već dvije godine. Također sam predstavio i problem prelazaka međudržavne granice u pograničnim područjima Slavonski Brod/Brod i Stara Gradiška/Gradiška, te sam zamolio potpredsjednicu Vlade RH da se građanima u spomenutim pograničnim područjima sukladno pozitivnim zakonskim propisima omogući brži prelazak granice, kao što to imaju i građani u drugim pograničnim dijelovima, kazao je Jerković.

On je kazao kako Vlada RH uspješno provodi Programe pomoći za Hrvate u BiH, a posebno je naglasio dobru suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH predvođenog državnim tajnikom Zvonkom Milasom i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje predvođenog državnim tajnikom Nikolom Mažarom, koji su zajedno sa državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić često prisutni na terenu u BiH.

Šefica hrvatske diplomacije Pejčinović Burić izrazila je zadovoljstvo sastankom, te je istaknula kako treba poboljšati suradnju tijela Vlade RH s legitimnim predstavnicima Hrvatskog naroda u RS-u.

-Iskoristio sam prigodu i pozvao potpredsjednicu Vlade RH Pejčinović Burić da sukladno mogućnostima službeno posjeti Hrvate u dijelu RS – izjavio je Jerković.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS Davor Čordaš potpredsjednici Vlade RH uručio je brošuru Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe “Ulaganja u povratak Hrvata na područje Republike Srpske 2011. – 2017.”.

U navedenoj brošuri su tekstualno i s pripadajućim fotografijama navedeni svi projekti novo izgrađenih ili obnovljenih obiteljskih kuća, izgrađene ili obnovljene infrastrukture, projekata održivog povratka, vjerskih objekata i društvenih domova izgrađenih proračunskim sredstvima Vlade RS i pomoći međunarodne zajednice i drugih donatora kroz donacije ili kreditna sredstva.

Pejčinović Burić je pozdravila nastojanja političkih predstavnika Hrvata u tijelima RS da se položaj Hrvata poboljša te da se osnaže uvjeti za održivi povratak.

Naglasila je da je položaj Hrvata u BiH prioritet ove Vlade te da Republika Hrvatska, kao prvi EU susjed i potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini.

Sastanku je nazočila i državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Zdravka Bušić./HMS/

more recommended stories