Pedijatar iz Čakovca: Svakih sat vremena nam dolazi dijete koje ima koronu

ZBOG vrlo teškog stanja u čakovečkoj bolnici Ministarstvo zdravstva uputilo je 10-ak zdravstvenih djelatnika u ispomoć toj ustanovi.

Posjeti su zabranjeni, bolnica se preusmjerava na liječenje pacijenata s covidom, koji i dalje pristižu, a kreveta je sve manje. I liječnici i medicinske sestre na izmaku su snaga, osobito na pedijatriji, gdje je mnogo zaražene djece, piše HRT.

“Svakih sat dolazi dijete koje je pozitivno”

Brojni roditelji s bebama i djecom dolaze na Odjel čakovečke pedijatrije. Simptomi su uglavnom ovih dana slični – temperatura, kašalj, teško disanje…

“Svakih sat vremena dolazi dijete koje je covid-pozitivno. Moramo odlučiti jesu li za liječenje ili ih otpuštamo doma”, rekao je Igor Šegović, pedijatar i ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu.

Kod neke djece klinička je slika teška pa se zbrinjavaju u odvojenim sobama, u koje se ulazi s balkona. Slika je tužna, svjedoči medicinska sestra Kristina Jakopić.

Nije lako ni medicinskom osoblju koje sate provodi u covid-odijelima.

“Skafander je hermetički zatvoren, vruće je u njemu, ne možemo skoro ni do zraka”, kaže Roko Munđar, specijalizant pedijatrije.

“Za tri dana možemo dosegnuti puni kapacitet”

No izbora nema – pacijenti oboljeli od covida moraju biti zbrinuti. Trenutačno ih je na čakovečkom odjelu 120. Njihov broj nezaustavljivo raste.

Trude se u bolnici da sustav funkcionira. Za pacijente s covidom raspoloživo je, kaže ravnatelj, 150 kreveta, no pitanje je dana kada će ih trebati više.

“Danas su 122 novooboljela, dnevno njih od 10 do 15 otpustima, isto toliko ih primimo. Ako se ovako nastavi, za dva do tri dana možemo dosegnuti puni kapacitet. U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva i oni će odlučiti kako dalje”, rekao je Šegović.