Published On: Sri, lis 7th, 2015

“Pedere u logore” nije govor mržnje?


Udruga Zagreb Pride uputila je otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zbog odbacivanja kaznene prijave protiv Hrvoja Šarića zbog govora mržnje, a koji je na njihovoj Facebook stranici napisao “Pedere u logore :D”. Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijavu, navodeći da se ne radi o govoru mržnje, već da je Šarić poruku ostavio “pod utjecajem psihologije mase”. Pismo Zagreb Pridea objavljujemo u cijelosti.

Dana 24. lipnja 2015. godine Zagreb Pride je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Hrvoja Šarića da je počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju time što je na Facebook stranici Zagreb Pridea objavio tekst sadržaja „Pedere u logore :D“. Postupajući po navedenoj prijavi, bez provođenja izvida, istrage, pa čak niti utvrđivanja identiteta počinitelja, samo na temelju njezinog sadržaja, ODO Zagreb odbacilo je kaznenu prijavu uz obrazloženje da je Hrvoje Šarić tako postupio pod utjecajem „psihologije mase“ zbog čega nije imao namjeru poticati na nasilje i mržnju čime ODO Zagreb praktički odobrava počinjenje takvih kaznenih djela ako su počinitelji bili pod utjecajem njihovog državno-odvjetničkog shvaćanja teorije o psihologiji mase.
Dana 2.10.2015. Zagreb Pride uputio je Glavnom državnom odvjetniku g. Cvitanu otvoreno pismo kojim upozorava na praksu ODO Zagreb te na činjenicu da su u dosadašnjoj sudskoj praksi već razvijeni pozitivni primjeri kada su osumnjičenici kažnjeni zbog homofobnog govora mržnje i ostaje potpuno nejasno čemu se sada razvija fleksibilnija državno-odvjetnička praksa koja omogućava svakome da pod utjecajem drugih ljudi čini kaznena djela povezana sa zločinom iz mržnje.
Dana 14.09.2015. Zagreb Pride je nastavio kazneni progon protiv Hrvoja Šarića kao supsidijarni tužitelj i zatražio provođenje istrage, a od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske traži da nadležno državno odvjetništvo temeljem odredaba Zakona o kaznenom postupku navedeni postupak preuzme, jer nije primarna uloga građana_ki da provode u djelo odredbe Kaznenog zakona već upravo Državnog odvjetništva, što je u ovom slučaju u potpunosti izostalo. Nadalje, Zagreb Pride traži da Državno odvjetništvo izda obavezni naputak državnim odvjetnicima_cama o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje te obavezni naputak državnim odvjetnicima_cama o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje.
Nadamo se da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u primjerenom roku reagirati na našu predstavku i ispraviti propuste u radu ODO Zagreb, završava Zagreb Pride u priopćenju.

Izvor: ZP

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare