Published On: Sub, ruj 7th, 2013

Pećanac: Lideri stranaka na vlasti vode jalove dijaloge oko implementacije presude ”Sejdić-Finci”

”Dok se Bosna i Hercegovina kao država suočava sa suspenzijom članstva u Vijeću Europe, lideri stranaka na vlasti vode jalove dijaloge oko implemetnacije presude Međunarodnog suda u Hagu u slučaju Sjedić i Finci protiv BiH”, ocijenio je danas predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac.
On je u priopćenju za javnost ocijenio nedopustivim da se članstvo BiH u Vijeću Europe dovodi u pitanje zbog konstantne politizacije implementacije presude Sjedić i Finci.
”Političke stranke, a pogotovu njihovi lideri se bave ubiranjem političkih poena kroz manipuliranje s mogućim rješenjima presude oko kojih se ne mogu dogovoriti, jer nemaju volje, a ni snage za politički kompromis”, smatra Pećanac.
On naglašava da se stranke na vlasti, umjesto da implementiraju presudu, koriste tim problemom da prebacuju odgovornost jedni na druge i time započinju novu predizbornu utrku za opće izbore 2014. godine.
Pećanac podsjeća da je SDU BiH svojevremeno ponudio svoje rješenje tog pitanja za koje su i Sjedić i Finci kazali da je jedno od najkorektnijih rješenja implementacije presude.
”Građani ne smiju biti taoci politizacije i stalnog predlaganja novih rješenja i njihovih modifikacija koje služe samo da se privuče medijska pažnja. Presudu jednostavno treba implementirati”, ističe Pećanac.
U tom kontekstu on tumači i prijedlog Rezolucije o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH Odbora za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Europe (Monitoring odbor VE).
Pećanac upozorava da će, ukoliko se ispune prijetnje o suspenziji članstva BiH u Vijeću Europe, posljedice osjetiti samo građani BiH.
”Zato još jednaput tražimo od lidera stranaka na vlasti da lične sujete ostave po strani i implementiraju u punom obimu presudu, te tako daju nadu svim građanima BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost kako bi i oni imali budućnost kao i ostali građani Europe”, zaključuje Pećanac u saopćenju.