Published On: Pon, kol 16th, 2021

PODVIG UPISAN U POVIJEST: Lađarice HPD Prenj prve su žene koje su na Maratonu lađa ponijele boje Hercegovine

 

 

Planinarsko društvo HPD Prenj 1933 u muškoj postavi još lani je sudjelovalo na 23. maratonu lađa. Prije HDP Prenj prva muška ekipa koja je ponijela boje Hercegovine na Maratonu lađa i kao takva ušla  u povijest, bila je ekipa lađara iz  Čeljeva. Potom su se pojavili lađari Gabele i Neuma. No radilo se o muškim postavama. Iz HPD Prenj međutim ove godine su došli kompletirani i pojačani prvim hercegovskim lađaricama. Tako se konačno napisala povijest. Prvi put Hercegovina je predstavljena kroz mušku i žensku ekipu lađara.

U HPD Prenj nagovorili su i ženski dio svog kluba da oformi lađu. I one su to učinile. Kupile su lađu od lađara Čeljeva i počele su se spremati.

Rezultat nije naravno takav da su bili favoriti ali kao što je svaki početak težak tako je i lađarski.

Ono što je vidljivo iz razgovora jeste da je ideja sudjelovanja ma Maratonu lađa, ne samo zaživjela nego i zarazila sudionice. I ne samo njih nego se rađa ideja o osnivanju novih muških i ženskih lađarskih timova u Hercegovini.

Izjavu za naš portal dao je Anđelo Knezović , kormilar posade HPD Prenj 1993. No navodimo sva njihova imena jer ih smatramo izuzetno važnima za kronike koje se budu pisale. Ta imena su:

Mario Stojčić
Mihovil Ćorić
Grgur Ćorić
Dario Jovanović
Nikša Alilović
Andrej Alilović
Andrej Senkić
Zvone Bukovac
Zvonimir Mandić
Darko Karačić
Anđelo Knezović
Josip Krešić
Matej Trboglav
Hrvoje Hrstić
Martin Ivanković
Miroslav Mihalj
Mijo Pranjić

Pitamo ih otkud im samo ideja?

Prva pomisao na lađu i sami događaj maratona je krenula sa idejom jednog od članova planinarskog društva HPD Prenj 1933 da oformimo ekipu momaka koji će pokušati osvojiti neretvanski reli. Imali smo uspona i padova, vježbali na gumenjaku sa plastičnim veslima, skupljali ozljede i gubili živce. Ali na posljetku uz podršku društva i sponzora uspjeli kupiti vlastitu lađu sa kompletnom opremom.

Pitamo ih kako je to na startu i što im prolazi kroz glavu?

Pucanj kojim sve starta, navala adrenalina koja nagrne i u kojoj počinje borba za 22,5 km je neopisivo iskustvo. Radi se o dužinskim natjecanjima u kojima duhom ekipa pada, boriš se sa samim sobom i pitaš se šta ti je ovo trebalo ali onda čuješ ogromnu luđačku podršku koja te prati čitavom dužinom i sve prođe. Prođu ta 22,5 km, dojmovi su se slegli i odlučili smo opet sve ponoviti ali u boljem izdanju.

Tada smo zamislili i žensku ekipu lađarica, koju smo uspješno oformili i cure su opravdale naša očekivanja.

Ovogodišnji maraton je za mušku ekipu bio drugi nastup, te se polako stvara tradicija. Inače je zabilježen kao jedan od najtežih maratona u povijesti ove manifestacije i sam poduhvat je po mnogo čemu bio poseban. Ne samo po vjetru u prsa, jakom suncu i nemirnoj rijeci, nego i borbenom i energičnom duhu u kojemu je protekao.

Sve skupa je bilo 35 ekipa koje su se natjecale, naravno da tu ima i kompeticije i tenzija ali susretljivost i dobri savjeti su nas doveli do novoostvarenih prijateljstava koja obećavaju zabavna druženja.

Pitamo ih što je plan za dalje?

Plan za dalje je napredak u svakom smislu, stvaranje jače ekipe, ostvarivanje boljeg rezultata te promoviranje Hercegovačkog dijela Neretve u sto boljem svjetlu. Naravno očekujemo još naših lađarskih ekipa, voljni smo pomoći i olakšati im početke jer znamo kako im je.

Pitamo ih o prijemu domaćina?

Kao prvo zahvalni smo na ogromnoj podršci, ali plan je upoznati naše sugrađane sa pojmom lađe i veslanja, te im približiti cjelokupni događaj. Naravno očekujemo i jos veću podrsku i nove članove te pozivamo sve zainteresirane da nam se jave!

Potom smo razgovarali s Enom Miloš i Anamariom Sivrić, članicama ženske lađarske posade koja je, ponavljamo zatvorila povijesni, gotovo milenijski krug susreta lađarica Neretve. Postavljamo im slična pitanja:

 

Ideja za okupljanje ženske ekipe lađarica u Mostaru došla je od muške lađarske ekipe koja je, potaknuta svojim prošlogodišnjim fenomenalnim iskustvom i entuzijazmom, unutar društva HPD Prenj 1933 dalo prijedlog za ženski tim.

Kako smo mi Hercegovci inače svestrani, a Mostar poznat kao grad sporta, nije nam dugo trebalo da ovu ideju sa oduševljenjem prihvatimo i zaplovimo nekim novim(starim) vodama.

Ono što nas se posebno dojmilo je upravo taj neopisivi osjećaj starta utrke, zvuk topa i navijača sa prepunih obala Neretve kako bodre svoje ekipe, zvuk pjesme naših Mostaraca s mosta i njihova podrška tijekom cijelog maratona. Znate onaj osjećaj kada srce ponosno zaigra, neki nalet sreće? Možda jedino tako to sada, još pod dojmom, možemo opisati.

Plan za dalje je definitivno promocija našeg Mostara i naše Neretve, lađarstva kao  novog sporta u našoj državi, podizanje čitave ekipe i ovog sporta na novu razinu. Ništa nas ne bi više veselilo nego osnivanje i drugih udruga, kojima smo voljni pomoći kako god možemo, jer sada znamo što znači početak. Nadamo se da ćemo imati sve više interesa za lađarstvo i novih članova koji će zajedno sa nama graditi budućnost ovoga sporta.

Kakav  je bio prijem domaćih lađarica i domaće neretljanske publike pitamo i njih:

Već iskusne, kao i nove ekipe koje smo upoznali na maratonu oduševile su nas svojim entuzijazmom, borbenošću i pozitivom, korisnim savjetima i pomoći koju su nam pružili.

Udruga Lađarica Metkovke

Posebno moramo istaknuti Udrugu lađarica Metkovke, lokalnu ekipu koja je bila uz nas od samog početka i pomogle nam da se pripremimo na ono što znači jedan ovakav događaj. Također spas u zadnji čas nam je bila pobjednička ekipa Donjanki sa svojim trenerom koji nam je našao i posudio jarbol jer smo ga previdjeli. Ostvarili smo neka nova prijateljstva i divne uspomene, te se veselimo novim druženjima u budućnosti!

Evo i  imena ženske lađarske postave iz Hercegovine, članica HPD Prenj 1993 koje su , makar to i nisu znale svojim nastupom upisane u povijest:

 

 

1. Mirela Babić Čučak
2. Ena Miloš
3. Vedrana Marić
4. Andrea Jevrić
5. Lidija Šunjić
6. Ivana Protić
7. Ana Aničić
8. Žana Trlin Vidačković
9. Julineta Jurić
10. Lora Bošković
11. Sanja Elezović
12. Sara Erceg
13. Anamaria Sivrić

Sve u svemu i sami pod dojmom od prekjučerašneg okršaja pozivamo sve Humljane da se pridruže entuzijazmu ovih cura i momaka iz HPD Prenj, svih koji se bave lađarskim poslom, i imaju u genima izdržljivost da krenu u osnivanje lađarskih timova a onima koji uživo nisu doživjeli ovu utrku najtoplije preporučamo da se dogodine upute na stazu u neko od mjesta. Svakako ne propustiti impresivan start u Metkoviću kao niti bilo koji drugi dio rute.

 

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x