Published On: Pon, kol 16th, 2021

“POŠTOVANI TALIBANI”: 72 države svijeta pismeno zatražile da “gospoda” dopuste odlazak iz Afganistana svima koji to žele

Međunarodna zajednica je pozvala one koji trenutno imaju moć širom Afganistana da dozvole stranim državljanima, ali i građanima koji to žele, da mirno napuste zemlju.

“S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na tome a osiguramo i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele napustiti zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu snose odgovornost – i obavezu – za zaštitu ljudskih života i imovine, te za hitnu obnovu sigurnosti i građanskog poretka,” stoji u zajedničkoj izjavi.

Naglašava se da se Afganistancima i stranim državljanima more dopustiti da napuste zemlju te da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

“Narod Afganistana zaslužuje živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo im pomoći,” dodaje se.

Zajedničku izjavu potpisuju Albanija, Australija, Austrija, Bahami, Belgija, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Obale Slonovače, Hrvatska, Češka, Danska, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federativne Države Mikronezije, Fidži, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, Kosovo, Latvija, Liberija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalovi otoci, Mauritanija, Crna Gora, Nauru, Nizozemska, Novi Zeland, Niger, Sjeverna Makedonija, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska , Portugal, Katar, Republika Koreja, Republika Cipar, Rumunjska, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Surinam, Švedska, Togo, Tonga, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Jemen./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
1 godina prije

Tcc, otkud sad pa “poštovani”? Aha, znam, svet priznaje/poštuje samo silu.

Uso turcin
Uso turcin
1 godina prije

Ne važi…nije potpisala samostalna GENOCIDNA TVOREVINA RS i uzp poraženi UZP TUDJMANOV BLENTIT

Hrke Krke
Hrke Krke
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

Potpiso ti je alija 23%. Nebo vam visoko, a zemlja tvrda ha ha ha.

Josip
Josip
Šta ti kažeš na ovo?  Hrke Krke
1 godina prije

Kad su mogli jazavci ispod piste ko stakori u tamnom vilajetu .. ., prokopat ce oni i do Anadolije he he.

BLUFONAC
BLUFONAC
1 godina prije

Znači potpisale sve poražene zemlje u ovom pohodu. Papučari su razvalili čitav sistem NATO-a. Golemo. !!!!!!!!!!!

E sad…………. Neko je ipak trebao malo i organizovati te papučare… hm hm…. Pitam se ja ko je tu malo prste zavukao.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA.