Published On: Pon, kol 16th, 2021

“POŠTOVANI TALIBANI”: 72 države svijeta pismeno zatražile da “gospoda” dopuste odlazak iz Afganistana svima koji to žele

Međunarodna zajednica je pozvala one koji trenutno imaju moć širom Afganistana da dozvole stranim državljanima, ali i građanima koji to žele, da mirno napuste zemlju.

“S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na tome a osiguramo i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele napustiti zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu snose odgovornost – i obavezu – za zaštitu ljudskih života i imovine, te za hitnu obnovu sigurnosti i građanskog poretka,” stoji u zajedničkoj izjavi.

Naglašava se da se Afganistancima i stranim državljanima more dopustiti da napuste zemlju te da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

“Narod Afganistana zaslužuje živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo im pomoći,” dodaje se.

Zajedničku izjavu potpisuju Albanija, Australija, Austrija, Bahami, Belgija, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Obale Slonovače, Hrvatska, Češka, Danska, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federativne Države Mikronezije, Fidži, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, Kosovo, Latvija, Liberija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalovi otoci, Mauritanija, Crna Gora, Nauru, Nizozemska, Novi Zeland, Niger, Sjeverna Makedonija, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska , Portugal, Katar, Republika Koreja, Republika Cipar, Rumunjska, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Surinam, Švedska, Togo, Tonga, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Jemen./HMS/

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x