Published On: Thu, Aug 1st, 2013

Parlament Urugvaja odobrio legalizaciju marihuane

Urugvajski Donji dom parlamenta odobrio je zakon kojim se legalizira marihuana, prema kome bi vlada bila nadležna za proizvodnju i distribuciju marihuane, javlja Tanjug.

Zakon, predstavljen u lipnju 2012. godine kao dio mjera u borbi protiv nasilja, treba biti sada razmotren u Senatu, prenijele su svjetske agencije.

Poslanik Sebastian Sabini ističe da se predloženim zakonom ne promovira konzumiranje marihuane, već da se ono samo regulira.

Zakonom je predviđeno da korisnicima marihuane bude dozvoljeno da gaje do šest tih biljaka ili da do marihuane dođu preko kluba uzgajivača ili kupiti do 40 grama u apoteci.

Druga opcija bila bi, kako je istakao Sabini, da se korisnici marihuane ohrabre da je potraže na crnom tržištu i tamo možda dođu u kontakt s tvarima štetnijim po zdravlje nego što je marihuana i koje izazivaju još veću ovisnost.

Prema sadašnjem urugvajskom zakonu, posjedovanje marihuane za osobnu uporabu je dozvoljeno, ali je na sucima da odluče koja se količina uklapa u tu definiciju.

Sabini ističe da se iz ilegalnog biznisa s drogom financiraju organizirani kriminal, trgovina ljudima, krijumčarenje oružja i pranje novca.

I ljevičarska vlada predsjednika Josea Mujica podržava zakon o legalizaciji marihuane.