Published On: Sub, lis 25th, 2014

Parlament treba nadzirati OSA-u

Novi saziv Parlamenta BiH trebalo bi usvojiti poseban zakon o parlamentarnom nadzoru nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kako bi i javnost imala uvid u djelovanje agencije čiji rad plaća. Ovo je poručeno u petak u Sarajevu sa foruma posvećenog desetogodišnjici rada OSA-e i reformi obavještajnog sektora u BiH, pišu Nezavisne novine.

“Zakon o nadzoru trebao se usvojiti prije tri mjeseca. Zajednička komisija parlamenta jeste nadležna za nadzor, ali je zbog osobnih interesa i stranačke discipline njenih članova ta parlamentarna kontrola svedena na demokratsku fasadu”, ocijenio je Neđo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Foruma sigurnosti Banja Luka, koji je s Udruženjem veterana službi sigurnosti organizirao raspravu u zgradi Parlamenta BiH.

Vlaški smatra da u sređivanju stanja u obavještajno-sigurnosnom sektoru Parlament ima ključnu ulogu jer on zakonima može uspostaviti sustav da se ne dešavaju propusti zbog preklapanja nadležnosti između agencija na nivou BiH.

“Građani plaćaju sigurnost da bi je imali. Zato imaju pravo da im ove institucije polažu račune”, rekao je Vlaški.

Predrag Ćeranić, bivši službenik OSA, kazao je da je za prevazilaženje problema u obavještajno-sigurnosnom sektoru neophodno jačati ulogu zakonodavne vlasti na uštrb pozicije koju sada ima izvršna vlast.

Dnevnik.ba