Published On: Sat, Oct 25th, 2014

BiH ne može imati bolju budućnost bez europskih integracija

Više od 120 predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja, predvođenih predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnici europskih institucija i organizacija, te domaći zvaničnici danas u Parlamentarnoj skupštini BiH sudjeluju na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije BiH “BiH na prekretnici – Novi pristup euroatlanskim integracijama”.

U pozdravnom obraćaju predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran naglasio je da većina građana BiH smatra da BiH ne može imati sretniju budućnost bez europskih integracija, ali i euroatlantskih integracija, javlja Fena.

– Svim političkim akterima danas šaljemo jasnu poruku. Ovako kako se do sada radilo više se ne može raditi. Okrenite ploču i istinski se borite za interese ove zemlje, svih njezinih naroda i građana. Prijeđite napokon s riječi na djela. Neka vam procesi integracija budu uz ekonomski razvoj zemlje na prvom mjestu. Ostavite stranačke interese, ali i osobne sa strane i borite se za opće dobro, rekao je Gavran. Također, bh. političarima je poručio da ostave partitokraciju prošlost, te da se zalažu za parlementarnu demokraciju.

– Ne živi se od udaranja po prsima i dokazivanjima nacionalnih pripadnosti, već od posla i kruha. Jer, kad ljudi nemaju od čega živjeti traže krivca negdje drugo, ne slažu se u obitelji, a onda i u državi, kazao je Gavran, dodajući da domaći političari koriste paneuropljane, koji su i zastupnici u Europskom parlamentu i koji mogu lobirati za BiH.

Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić istakao je da bi se stvari u BiH pomakle u pozitivnom smjeru trebale bi se vratiti bonske ovlasti visokom predstavniku.

Sve institucije u Europi, prema riječima predsjednika Međunarodne Paneuropske unije Alaina Terrenoirea, BiH trebaju gledati kao zemlju koja pripada europskoj tradiciji.

– Moja poruka političarima u BiH je dvojaka. S jedne strane je pitanje želite li biti dio europske obitelji, a s druge strane, ako želite jeste li spremni da imate dovoljno hrabrosti, odlučnosti i jeste li spremni na odricanje da se što prije pridružite europskoj porodici. Odavno se krećemo u krug u vezi s tim pitanjem Europe, rekao je Terrenoire.

Kaže da „smo već 20 godina svjesni da Daytonski sporazum više ne odgovara potrebama BiH“.

Dnevnik.ba