Published On: Ned, tra 11th, 2021

Parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države

Iranski parlament podigao je optužnicu protiv predsjednika Hasana Rohanija u sve jačoj borbi za moć između tvrdolinijaša i umjerenih iranskih političara i reformista bliskih predsjedniku.

Zastupnici optužuju predsjednika države da je zanemario zakone koje je donio parlament.

Novinska agencija Fars izvijestila je u nedjelju da je 190 od 235 prisutnih zastupnika glasalo za podizanje optužnice protiv predsjednika države, ne navodeći nikakve detalje.

Ipak, vidljiva je veza između tog glasanja u parlamentu i obnovljenih nuklearnih pregovora u Beču, koji bi mogli zahtijevati kompromis s glavnim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubrzo nakon pobjede na parlamentarnim izborima u veljači 2020. godine, tvrdolinijaši i konzervativci izvršili su pritisak na predsjednika države da podnese ostavku.

Oni tvrde da je Rohani udaljio Islamsku Republiku od njezinih ideoloških ciljeva prozapadnom politikom i bečkim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Rohani pak uoči predsjedničkih izbora u lipnju optužuje tvrdolinijaše u parlamentu da su žrtvovali nacionalne interese za domaće borbe za vlast.

Sam Rohani možda se neće moći ponovno kandidirati nakon dva mandata, ali tvrdolinijaši također žele smanjiti šanse ostalih umjerenih političkih kandidata bliskih njemu./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>