Četvrtak, 18 srpnja, 2024

PARADŽEMATI ODGOVARAJU:Pokrenuli smo se zbog zatvorenih i skupih džamija

Must Read

Predstavnici nezavisnih džemata uputili su pismo Islamskoj zajednici BiH povodom isteka roka koji je Islamska zajednica dala za zatvaranje paradžemata, a u kojem navode razloge razilaženja sa ovom zajednicom.

U pismu predstavnika “nezavisnih džemata” ističe se da razloge razilaženja nisu željeli do sada da iznose u javnost, ali da su bili “natjerani medijskom ofanzivom, koja bi trebala služiti kao uvod u njihov linč”.

Tvrde kako im nijedan od glavnih imama nije naveo nijednu točku njihovog štetnog djelovanja, već da su govorili da se ovi problemi trebaju rješavati na višim instancama unutar Islamske zajednice.

“Stavlja nam se na teret da smo mi bili ti koji su nekoga vrbovali za odlazak u Siriju. Pitamo se – ako je to tako, zašto dosad nije reagiralo tužiteljstvo? Njima bi bilo drago da posjeduju ijedan dokaz o ovom pitanju. Vjerujemo da nijedan od nas ne bi bio na slobodi”, upitali su oni i podsjetili da bi za sve trebalo da važi presumpcija nevinosti, prenosi Srna.

Predstavnici “nezavisnih džemata” smatraju da su postali moneta za potkusurivanje unutar političkog establišmenta u BiH, “zlatna prilika za još jedan povoljan kredit”, te da im je rezolucijom protiv terorizma “dodijeljena uloga koju su trebali odglumiti”.

Navodeći što ih je, između ostalog, navelo da osnuju džemate van uprave Islamske zajednice, oni su istaknuli da su džamije često zaključane i bez ezana (poziva na molitvu), da se obredi izmišljaju, te da je financijska politika, odnosno naplaćivanje nekih obreda “okrutno” zbog čega su i džamije puste.

Odbacili su optužbe da ih nadahnjuju mentori iz dalekih zemalja, kao i da su htjeli da bošnjački narod uvuku u “nekakvo krvoproliće”.

Naime, Rijaset Islamske zajednice u BiH pozvao je na zatvaranje svih objekata u BiH u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi, koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice, a rok za gašenje ovih paradžemata bio je kraj veljače.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -