Published On: Pon, ruj 20th, 2021

Papa pozvao katolike da se posvete žrtvi zlostavljanja, a ne ugledu crkve

Umjesto da se brinu za ugled crkve katolici su pozvani da u središte procesa stave žrtve zlostavljanja koje su počinili svećenici, poručio je papa Franjo u videoporuci za konferenciju o zaštiti djece u Varšavi, prenosi Hina.

Snimljenom viideoporuke Papa se obratio predstavnicima biskupa, redovničkih zajednica i laicima, koji će se 19. rujna okupiti u Varšavi na međunarodnoj konferenciji o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Crkvama Srednje i Istočne Europe, pa tako i Hrvatske, prenosi Vatican News.

“Jedino suočavanjem s istinom o tim okrutnim ponašanjima, i poniznim traženjem oprosta od žrtava i preživjelih, Crkva će moći pronaći svoj put kako bi ju ponovno s pouzdanjem smatrali mjestom prihvata i sigurnosti za one koji su u potrebi”, poručuje Sveti Otac.

Kriza zbog seksualnoga zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve vrlo je težak poremećaj za koji se traže primjereni odgovori, počevši od poniznoga slušanja žrtava do traženja istine i traženja oprosta, navodi papa Franjo u poruci sudionicima Konferencije.

Priznati greške i propuste može ljude učiniti ranjivima i slabima, ali može voditi milosti te unutarnjem pročišćenju i pružiti nove prilike da volimo i služimo drugome, poručio je papa Franjo.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Pred Bogom svatko će opdgovarati za svoje grijehe…
Žrtvama zlostavljanja neka se posvete policija, sudovi i nadležna tužiteljstva i primjerno kazne sve one koji počiniše opačinu na djeci, a mi vjernici se treba da posvetimo Bogu i to je naš osnovni zadatak.