Published On: Pon, ruj 20th, 2021

HIPOKRIZIJA SVA TRI DRUŠTVA U BIH: Možda BIH dobije funkcionalan i pravedan Izborni zakon, možda i novi Ustav, no moglo bi biti kasno…


Dok traje otužna trakavica , natezanje sarajevskih unitarista, građanlija, oko toga treba li poštovati Ustav ili ne, dok traje šizoidna i fašistoidna rasprava treba li brojnost pojedinog ustavotvornog naroda biti mjerilo njegovih kolektivnih prava ili ne, i je li za dobro “malenih” dobro i dalje malenima otimati ili ne, dok traje diskusija  treba li dopustiti “neprijateljima države” čitaj Srbima i Hrvatima, pravo na crpljenje ustavnih zajamčenosti, događa se s druge strane brutalna hipokrizija u sva tri BH društva, osipanje intelektualnosti  i jačanje najglupljih i najradikalnijih političkih ideja. Samim time i pristalica tih ideja.

Sve da sutra BIH dobije legalan i ustavan izborni zakon, da se konačno zaustavi mogućnost krađe i velikih nad malima i na taj način omogući stvaran pluralizam ne samo u srpskom i hrvatskom društvu nego i u bošnjačkom, koji je sam postao robom vlastite ideje otimanja i majorizacije, naštetivši tako ponajviše sebi a na čemu je jedino, i samo jedino profitirao klan Izetbegović sa svim mogućim komšić-satelitima oko sebe, pitanje je hoće li sutra takva BIH , demokratska, suverena, s punom zaštitom kolektivnih prava, dakle po prvi put daytonska i potpuno ustavna, imati šanse prosperirati usljed onog što raste u njoj.

Naime nezadovoljstvo na sve tri strane, u sva tri društva, o tome kako se živi, i što se od prava uživa i ima  dovelo je do rasta opskurnih pokreta, ideja, tzv. retrogradnih “-izama”, koji bi u konačnici, da se sutra otvore pluralizmi i skine okov majorizacije mogli dobiti neslućene šanse za politički uspjeh.

Naime kao alternativa HDZ-u , SNSD-u SDA-u i njegovim satelitima nisu se u bošnjačkom, srpskom i hrvatskom društvu u BIH rodile i narasle progresivne ideje, ponajmanje lijeve, nego im se kao alternativa nameću recidivi denih, totalitarnih nasilnih pokreta, poraženih u prošlom stoljeću ili pak hibrid nasilnog blikoistočnog pokreta umiješan u domaću pamet, a koji se javlja u ovom stoljeću.

Za nadati je se najboljemu, jer je to ljudski, no sudeći prema onome što je popularno na Svemrežju svih Mreža, Facebooku, prosjek u sva tri naroda kači se  na najlošije -izme današnjice.

Ideje koje u svojoj srži ne pokazuju tolerancije za onog drugog i trećeg, nego svoje postojanje temelje na procesu stalnog potiranja onog drugog i trećeg. I nema tu dobre ili loše strane. Sve tri su jednako loše.

Ne treba te ideje ni navoditi niti im davati prostor, prepoznat će se sami, i prepoznat ćemo ih i mi kada iziđu iz podzemlja, no jednog dana, BIH ljudi, oni normalni, ili koje barem mi smatramo normalnima,  možda budu sa sjetom gledali na današnje političke strukture, kao iznimno tolerantne, suvisle i progresivne za vrijeme u kojem su se pojavile.

Ukratko jednog dana Bošnjaci možda budu žalili za SNSD-om i HDZ-om a Srbi i Hrvati za SDA-om.

Tada kada dobijemo puninu demokracije.

Gluho bilo, rekao bi Željko Komšić…

Ali statistika zla, koje se javlja na Svemrežju, i količina mržnje koju svakodnevno čitamo, ne daje nam za pravo vjerovati drugačije.

Osim toga povijest ovih prostora povijest je lošeg odabira. Povijest stalnog propadanja i nepostojanja onog najvžnijeg što svako društvo mora imati ako želi dovesti do revolucionarnog pomaka ka naprijed: Malene skupine odvažnih intelektualaca, u sva tri BH društva, spremne uhvatiti se za vrat, sa zabludama vlastitih predaka.

Nadamo se da o toj povijesti ponešto zna i g. Schmidt. Morao bi znati, budući da njegova zemlja, kao i Austrija, kao i Turska koju je upravo obišao i pozvao u BIH, “na igranku” jesu koristile ovaj prostor kao svoje geopolitičko igralište. Nekada i kao Vojnu Krajinu. Bilo bi lijepo da gore u Berlinu i Beču, pojasni, Velikim Facama, kako je došlo vrijeme da germansko i tursko topovsko meso, Mi Slaveni Balkana, konačno trebamo biti honorirani za sve tragedije koje smo prolazili tu, dok su oni gore, sebi dizali slavoluke.

Mi nismo imali kada dizati slavoluke. Mi smo se borili za goli opstanak. Bez slave. Počesto i bez luka. I kapule. Sami s golim rukama. Nekada ratujući i protiv njih. U borbi za pravo na vlastito postojanje.

poskok.info

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
2 mjeseci prije

Porcija Soroša na sabahu… Dobro, ako baš mora…

Danilo
Danilo
2 mjeseci prije

U jednom ..dobrano gresis..
Nikad se muslimani nisu borili i ginuli za Slobodu i oslobadjanje BiH..NIKAD..
Vazda sluge i kupleraj shop agresorima..
Niti su je stvarali..ni branili..ni odbranili..ni oslobodili..NIKAD KROZ ISTORIJU..
UVEK za racun Turske i Islamsko-izmetskog sirenja..po doktrini..Umobolnog Pedofila..

Danilo..
Danilo..
Odgovori   Desk
2 mjeseci prije

1992 su muslimani izazvali agresiju na mir i gradjanski rat..nadajuci se da ce BiH pripasti njima..i da ce uz pomoc Deutschlanda..i Turske to ostvariti..
Sto se tice..otpora Austriji..i to nije tacno istorijski i fakticki..
Naime muslimani medju Mladobosancima su se osecali i izjasnjavali kao Srbi muhamedanske veroispovesti
Citaj sudjenje Mustafi Golubiću..sta on 3x kaze Austrijskom sudiji..koji ga nagovara i “Uči” da on nije Srbin..
Tj..ako cemo do srzi..Muslimanima ne pripada istorijsko pravo na nista u BiH..kao narodu..jedino kao nacionalnoj manjini..Pa je zato u prvom Grbu FNRJ bilo 5 Baklji kao 5 naroda.. a kasnije promenjeno..u 6 bakli kao 6 Republika ..a ne 6 naroda..
Kaze Amfilohije..
“Sačuvaj me Boze..magarece pameti..i MUVLJEG PAMCENJA”..
.

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Odgovori   Danilo..
2 mjeseci prije

Ahahahah muslimani agresori na BIH
Stvarno ste vi Svrbi jedinstven narod u svijetu
Sami sebe granatirali klali zatvarali u logore protjerali u 47 zemalja svijeta
Znas sta ..ma mars u phizdu matherinu

Danilo
Danilo
Odgovori   Lijevo Sloboda
2 mjeseci prije

To sto ste dobili po p.č..i (i malo ste veruj mi kakav vam je naum bio..stvoriti Izmetsku dzamahiriju).to je drugo pitanje..
A zna se kako je pocelo..Ubistvom Srpskog svata..Hteli ste Tursku simboliku..Malo ste dobili..

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Odgovori   Danilo
2 mjeseci prije

U Gacku su dva momka ubijena od ceta na Cemernu tri mjeseca prije nego te namjestaljke sa srpskim svatom Ali o tome vlaschad ne govori
Licno sam vidio krv i mozak na sofersajbi
Isli momci prodavali krompir u Foci i ceto ih stopirao oni ga sjeli i kada je izasao prosuo im mozak
Tako ne bulazni o srpskom svatu i srpskoj istoriji nejaci to mozes svojoj djeci pricati i lagati

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Odgovori   Danilo..
2 mjeseci prije

Prvi JUDENFREE grad na okupiranom Balkanu Beograd
Chete slobodno secu po Splitu i Kninu i prebacuju jedinice u BIH gdje ustasse imaju kontrolu
Srbija nije ratovala protiv Nijemaca jer da jeste bila bi makar jedna bitka u Srbiji
Jedan Nijemac poginuo u Beogradu pao pijan sa kamiona
Partizani su bili antifasisti ali ste vi im hebali mamu i ponovo ozivjeli chetnistvo ..Dzaba se busate znamo vam koljacku istoriju
Partizanima svaka cast ali …vi ste ih prvi degradirali u fasiste da bi vi popovski vodjeni koljacki vod bili neka vrsta avangarde i antifasisticke borbe Moze ali u khurcu

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Desk
2 mjeseci prije

Šta je bilo 92.? Misliš kad su muslimani bježali od srba i napadali i ubijali hrvatske civile?

Ahmed paša
Ahmed paša
Odgovori   Danilo
2 mjeseci prije

Tebi mržnja pomuti i ono malo pameti.
Nisi čuo za Šemsekadića i Hadži Lojukoji su predvodili Bošnjake muslimane u ratu s Austrougarskom1878 kada su Bošnjaci pravoslavne i katoličke vjere jedva čekali okupatore.
Pa Banja lučki boj 1737 god.
A Husein kapetana Gradaščevića da ne spominjem.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Na slici fale zločinci sa petokrakama na čelu! Gdje su oni?

Danilo
Danilo
Odgovori   Anonimac
2 mjeseci prije

Zamenili ih..sa slovom U ..ili Arapskim mulapisom..ili ljiljanima..pokradenim od Srpskog kralja Bosne..

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Danilo
2 mjeseci prije

Srbi sa NEDICem pobili JEVREJE služeći HITLERU prije..NDH…srbi ustali za KRALJA I OTADZBINU i pobili sve TURKE i USTASE ,poslije 1944 na 45 kokarde zamijenili petokrakom i nastavili sve do SREBRENICE …
Što se tiče srpskog antifašizma.vidi ugovor nedić draža avg.1944 o zajedničkoj odbrani Beograd i Srbije od braće Rusa i Staljina…a što se tiče odbrane Bosne od AU AGRESIJE samo je 8 osam Srba BRANILO BOSNU pod vodjstvom Riste Motike, krenula.veca JEDINICA ostalo do Maglaja pobjeglo…katolički ZIVALJ AU AGRESIJU dočekao kao oslobodjenje…
A što se tiče Gavre TERORISTE principi su Ruski,kao i danas..
Još nešto ne ZABORAVI da je danas svaki 3 vojnik u Rusiju MUSLIMAN..
NEMA tite DUDEKA JOŽE da vas BRANI došli su vam crni dani