Published On: Uto, pro 22nd, 2020

Papa imenovao don Ivana Štironju novim kotorskim biskupom

Papa Franjo imenovao je u utorak, 22. prosinca don Ivana Štironju dosadašnjeg župnika u Studencima kraj Ljubuškog novim kotorskim biskupom.

Vijest je točno u podne objavio Tiskovni ured Svete Stolice, a don Štironja će tako naslijediti umirovljenog biskupa mons. Iliju Janjića, čije je odreknuće od službe Papa prihvatio 28. rujna 2019, prenio je portal Katoličkog tjednika “Nedjelja.ba“.

Novoimenovani kotorski biskup rođen je 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u obitelji od desetero djece. Osnovnu školu završio je na Pileti, u Crnićima, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca, a filozofsko-teološki studij pohađao je na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu, današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaređen je u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986.

Kao svećenik bio je na sljedećim službama: župni vikar u Dračevu, misionar u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji, voditelj Hrvatske katoličke misije u Oakvilleu u Kanadi, župnik u mostarskoj katedrali. Također je bio i pastoralni vikar hercegovačkih biskupija od 2002. do 2011. nakon čega je postao nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u BiH. Od 2016. pa do imenovanja bio župnik u župi i svetištu u Studencima kraj Ljubuškoga.

Uz to je bio suradnik u Crkvi na kamenu te zamjenik urednika Radosne vijesti i član raznih tijela pri BK-a BiH. U hercegovačkim biskupijama bio je član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornog vijeća biskupijskoga Caritasa te povjerenik za duhovna zvanja.

Osim hrvatskoga govori i služi se engleskim, talijanskim i afričkim kisvaili jezikom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>