Published On: Sub, ožu 16th, 2013

Papa Franjo prvi put s novinarima: Želim Crkvu za siromašne

Papa novinarima ispričao kako je ime izabrao prema Francisu Asiškom koji je bio zaštitnik siromašnih.
Novoizabrani čelnik Rimokatoličke crkve papa Franjo I u svome prvom obraćanju novinarima, nakon stupanja na novu dužnost 13. ožujka, kazao je da želi Crkvu koja će obratiti pažnju na siromašne i marginalizirane slojeve društva, javlja dopisnik agencije Anadolija.
Prilikom prijema u Velikom salonu u Vatikanu, kojem je prisustvovalo oko šest tisuća novinara, Franjo I je izgledao vrlo ugodan i jednostavan.
“Ovih dana ste naporno radili, zar ne?”, Kazao je novinarima.
Na pitanje zašto je odabrao ime Franjo (Francis), argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, i sadašnji čelnik Rimokatoličke crkve kazao je da su mu neki kardinali predlagali i neka druga imena.
“Mnogi su mi govorili da sam stvarni reformator te da bi mi pristajalo ime Adriano. Neki su predlagali i ime Clement XV, jer je on pokušavao reformirati Crkvu u svoje vrijeme “, kazao je papa Franjo I.
Međutim, napomenuo je da se u jednom momentu sjetio Francisa Asiškog, te je tako izabrao ime Franjo I (Francis).
“Kada sam izabran za papu, pored mene je stajao karidnal Claudio Hummes, zagrlio me i čestitao mi je i rekao da ne zaboravim siromašne. U tom momentu sam se sjetio Francisa Asiškog, koji je bio zaštitnik siromašnih. I, eto, tako sam izabrao to ime. Želim crkvu koja će raditi za siramašne “, rekao je novi papa.
Veliki broj novinara od ranih jutarnjih sati u subotu čekali su u redu kako ušli u Veliku dvoranu u Vatikanu i imali priliku da prisustvuju prvom prijemu za novinare kod pape Franje I.