Papa Franjo: 2017. je bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu.

Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela, prenosi Hina.

U svojem zadnjem javnom obraćanju ove godine, tijekom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu „na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama.“

I dok je rat najočitiji znak „apsurdnog ponosa“, kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su „ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju“.

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu.

U travnju je osudio „neprihvatljiv pokolj“ nedužnih civila u kemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.

Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tijekom posjeta u rujnu i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u svibnju da prizna problem klimatskih promjena.

more recommended stories