Srijeda, 24 travnja, 2024

Pao s Marsa da spasi Srbiju (i srpske sobarice)

Must Read

Bez srebrnog metka i čarobnog štapića Dominik Stros Kan pokušat će da spasi srpsku ekonomiju koja je, kako kaže vicpremijer Aleksandar Vučić, “u podmakloj fazi raka koji se ne može lječiti andolima”. Dok se čeka da Stros Kana i njegov tim šokira prazna kasa Srbije, javnost su zainteresirala dva pitanja. Prvo – tko je upoznao Vučića i Stros Kana, nekadašnjeg čelnika Međunarodnog monetarnog fonda i koliko će usluge velikog stručnjaka koštati građane.

 

Dogovorili smo se da prva tri mjeseca radimo pro bono, a posle ćemo vidjeti. Nama treba vremena da analiziramo situaciju i damo nekakav savjet vladi, ali, znate, lako je biti savjetnik jer će teške odluke morati da donese vlada. Kako sam i sam bio političar, jasno mi je na kakve unutrašnje otpore može da naiđe neka odluka – rekao je jučer u Beogradu Stros Kan.

 

 

Seks skandal

Potpredsednik vlade Vučić smatra da seks afere koje su Stros Kana koštale političke karijere i posla u MMF nisu opterećenje za uspješan rad s vladom Srbije. Podsjetimo, Stros Kan je posle skandala s navodnim silovanjem sobarice u Njujorku, optužen i za organiziranje seks zabava s prostitutkama u Francuskoj.
– Ne verujem da to može da bude smetnja. On je nesporno izvanredan stručnjak i građanima Srbije bi trebalo da bude važno kako će se njihovi problemi rješavati, a o bilo čijem privatnom životu ne želim da govorim – rekao je Vučić.

On dobio je angažman u vladi posredno, preko agencije izvjesnog Vladimira Molova kojem se za pomoć obratila srpska vlada. Formirana su dva tima stručnjaka, jedan koji će raditi u Beogradu i drugi u Parizu. Za prvi radni dan, Dominik Stros Kan nije mogao mnogo da kaže o srpskim problemima i njegovim rješenjima.

 
– Srbija ima strašne ekonomske probleme, ali ja ne znam državu u Euvropi koja nema izvjesne ekonomske probleme. Cjelokupna svjetska ekonomija je u problemu. Ono što je kod ovakvih problema posebno opasno je što ekonomska kriza može dovesti do socijalnih nemira i ugrožavanja mira, a to je naročito izraženo na Balkanu. Ipak, vjerujem da se može pomoći Srbiji i zadovoljan sam što ću imati priliku da u tome sudjelujem – rekao je nekadašnje čelnik MMF-a.
Stros Kan se upoznao sa gorućim problemima, pre svega ogromnim javnim dugom, visokom stopom nezaposlenosti, deficitom budžeta i “šokantno visokim subvencijama propalim državnim kompanijama”. Jedno od pitanja za uvaženog stručnjaka bilo je i da li se s krizom boriti “merkelovski” stezanjem kaiša, ili potrošnjom.

Pikaso, Hitler i žene

Bivši generalni direktor MMF-a Dominik Stros Kan koji je u Beograd stigao s bremenom seksualne afere imat će punu podršku Vlade Srbije o čemu govori i srčanost kojom ga je vicepremijer Aleksandar Vučić uoči dolaska branio i to na vrlo neobičan način.
– Primjer, veliki Pikaso veoma je loše tretirao žene i djecu, a neki drugi poput Hitlera voljeli su žene. Ako ćete po tome da sudite, onda možete loše da sudite o Stros Kanu – rekao je Vučić.                                                                               D. D.

 

Provjereni ljudi

Teza o dovođenju Dominika Stros Kana nametnula je i pitanje da li je dovođenje ovog, ili ovakvog stručnjaka zaista bilo nužno, odnosno da li je Srbija u takvom nedostatku struke.
– Znam da mi kao država imamo ogroman problem, ali mi nije problem da kažem da se u ekonomiju ne razumijem i nije mi problem da zatražim pomoć onih koji se razumiju. Od silnih stručnjaka koji su nam dosad vodili privredu imamo samo štete. Sad je vrijeme da šansu damo provjerenim ljudima – objasnio je Vučić.

 

– Kao čelnik MMF uspio sam da do 2008. ostvarim velike uštede, a onda je izbila kriza. Tada sam rekao da se protiv nje moramo boriti potrošnjom i bio sam u pravu jer samo zahvaljujući potrošnji svet nije upao u recesiju kakva je bila 1929. godine. Ali, to vam je kao požar u kući. Da bi ste ga ugasili potrebno vam je mnogo vode. To je potrošnja. Ali, kad se požar ugasi, onda se taj višak vode mora pokupiti. To je štednja – slikovito je objasnio Stros Kan.
Inače, Dominik Stros Kan je posle kraha obećavajuće političke karijere, kada je već bio viđen za novog predsednika Francuske 2012. godine, uspio da se snađe u svijetu ekonomije i savjetničkih usluga. Pored angažmana u Srbiji, on slične usluge pruža i vladi Rusije, te nekoliko vlada u Africi i Latinskoj Americi.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Schmidt podsjeća na rok do kojeg vlasti trebaju donijeti rješenje za buduće imenovanje Vlade FBiH

Prema Daytonu OHR nema pravo nametati zakone niti se miješati u ustavna pitanja. Ima sve ovlasti tek kod Aneksa...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x