Published On: Pon, kol 13th, 2018

PANDŽA: Za rješenje problema Aluminija treba pronaći izlaz iz dugovanja prema EP HZ HB

Aluminij je opterećen mnoštvom opasnih izazova. Cijena električne energije ostaje gorući problem, a trenutne cijene na burzi struje više su čak i od lanjskog razdoblja u kojem je hidrologija bila na katastrofalnoj razini, izjavio je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

“Nama za dugoročni ugovorni odnos za opskrbu elekrtičnom energijom treba financijska garancija koju nam, zbog akumuliranih gubitaka, neće izdati ni jedna komercijalna banka i to je prostor za konkretnu pomoć naših vlasnika, gdje u prvomu redu mislim na Vladu FBiH kao našeg najvećeg pojedinačnog suvlasnika. Da budem precizan, za dugoročno rješenje Aluminijevih problema i za otvaranje prostora stabilizaciji i razvitku mora se pronaći konačan izlaz iz našega dugovanja prema Elektroprivredi HZHB. Nadalje, kao dodatni teret, iz godine u godinu trpimo prevelike namete za troškove elektroprijenosa, kao i za izdatke na ime obnovljivih izvora električne energije. To nam, uz poremećena globalna tržišna kretanja na planu nabave ključnih sirovina, prije svega glinice, predstavlja dugoročno neizdrživo opterećenje, ugrožavajući naš opstanak”, kazao je Pandža za Klix.ba.

Aluminiju već dugo prijeti stečaj, sad sa spominju i neki još teži scenariji, upitan koliko je situacija zaista teška i što nova uprava namjerava uraditi, Pandža je kazao:

“Sada smo usredotočeni na održavanje pune operativnosti u proizvodnom procesu, na oporavljanje tvorničke reputacije i na rješavanje strateških problema, odnosno dugovanja. Ključno je da smo u stanju kupcima osigurati urednu isporuku ugovorenih količina metala, a dobavljačima nastavak izmirivanja naših obaveza.”.

Kaže i kako je ovaj saziv Vlade FBiH dosta pomogao trenutnom stabiliziranju Aluminija, a nema razloga da se suradnja ne nastavi odvijati u tomu smjeru.

“Zahvaljujem se čelnim ljudima Vlade FBiH za dosad učinjeno, primjer za izmirenje naših obveza za doprinose zaposlenicima za posljednja četiri mjeseca prošle godine, kao i za aktivnosti koje vlada treba pokrenuti u završnoj etapi realizacije 4,5 milijuna KM kredita kod Razvojne banke FBiH za Aluminij d.d. Mostar, kao i za izdavanje nama neophodnih garancija za nabaku električne energije. No, na tragu onoga što sam već rekao, ostaje nam riješiti više složenih i, u osnovi, ključnih pitanja. Tu mislim na dugoročnu opskrbu Aluminija električnom energijom, na rješavanje nesređenih odnosa unutar elektroprijenosa, potom na previsoke namete kojima se stimulira razvoj obnovljivih izvora električne energije na štetu industrije, a o porezima, carinama i sličnim davanjima već smo napisali čitave knjige naših prijedloga mogućih rješenja… Tu je također i problem nelogičnosti u smislu državnog stimuliranja izvoza el. energije, umjesto stimuliranja industrijskog rasta. Podsjećam, pri izvozu električne energije iz BiH u potpunosti ste oslobođeni naknade za troškove elektroprijenosa, što nije slučaj kada Aluminij uvozi struju koja nam je uistinu ključna sirovina za rad”, pojasnio je.

Prodaja Aluminija nekoj stranoj kompaniji ili dovođenje strateškog partnera često se spominjalo, upitan koliko je sada to realan scenarij, Pandža je kazao kako je “s obzirom na naslijeđena dugovanja Aluminija prema Elektroprivredi HZHB, teško očekivati ulazak bilo kakvog ozbiljnijeg investitora u društvo, bez konačnog razrješenja tog vitalnog pitanja”.

Kaže ikako je ukupno globalno stanje s burzanskim indeksima, i kada se govori o cijenama aluminija i o cijenama vitalnih sirovina, krajnje nepovoljno. U ovomu trenutku cijena aluminija pada, cijene glinice i petrol-koksa su u porastu, a kako je već kazao, cijena struje enormno je visoka i to su vrlo opasne okolnosti za poslovanje.

“Svakako stvari dodatno usložnjava i aktualni trgovinski rat SAD-a s ostatkom svijeta. Cjelokupno je naše poslovanje naslonjeno na burzanske indekse, a na te cijene nemamo utjecaja niti imamo dostupnih mehanizama. U nadi kako će globalna ekonomija brzo doći do kompromisnih, zdravorazumskih rješenja i da će se, tim slijedom, normalizirati burzovni indeksi, na nama je osigurati najbolje moguće premije za naš metal i sklopiti najpovoljnije ugovorne odnose zasnovane na objektivnim ekonomskim okolnostima. To je naš prostor za manevar. No, naglašavam da bismo riješili ključno pitanje električne energije i otvorili vrata razmišljanju o stabilnoj budućnosti, neophodno je pronaći konačan izlaz iz našeg dugovanja prema EPHZHB. Ključ za to u rukama je Vlade FBiH”, kazao je na kraju u razgovoru za Klix.ba v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare