Published On: Pon, kol 13th, 2018

DODIK: Četiri općine sa sjevera Kosova reintegrirati u Srbiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako misli, rizikujući da bude pogrešno shvaćen jer su ljudi polarizirani po pitanju Kosova, da bi trebalo četiri općine sa sjevera Kosova reintegrirati u teritorijalni sastav Srbije, da se osiguraju međunarodni standard srpskog naroda, zaštiti crkvena imovina te da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.

“U Srbiji se ta polarizacija oko Kosova uvijek svede na to dati ili ne dati. Onaj tko daje je izdajnik i tako dalje, onaj tko ne da nema sluha za budućnost i stalno se oko toga lomimo”, rekao je Dodik u intervjuu za “Blic”.

On je naglasio da Srbi trebaju koncipirati jedan svoj plan koji bi podrazumijevao i kratkoročne i dugoročne ciljeve srpskog naroda.

“Za početak bila bi to reintegracija one četiri općine sjevera Kosova. Kada sam strancima u Bruxellesu rekao da su mogli pokazati dobru volju i da bar te četiri općine ostanu u Srbiji, a oni mi kažu žali to nitko od nas ne traži. Dakle, to nikad niko nije tražio”, kazao je Dodik.

Podsjetimo predsjednik Kosova Hashim Thaci nedavno je izjavio kako nema podjele Kosova i autonomije za Srbe na Kosovu, već da se razmatra mogućnost da se općine iz Preševske doline s većinskim albanskim stanovništvom pripoje Kasovu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritch podržao je ideju korekcije granice između Kosova i Srbije, dok se bivši švedski premijer i prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt tomu usprotivio, kazavši kako je to opasan scenarij, koji bi mogao otvoriti “debatu o budućnosti BiH”./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare