Četvrtak, 18 travnja, 2024

Pandurević: Ozbiljno narušena nezavisnost CIK-a

Must Read

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević upozorila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je odbijanjem zahtjeva za ustupanje biračkih spiskova za referendum o Danu Republike Srpske ozbiljno narušena nezavisnost Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.
“Trebalo bi da rade po slovu zakona i Ustavu, a ne pod političkim pritiscima i prijetnjama. Odluka o referendumu je pravosnažna i prema njoj bi se trebalo odnositi na zakonit način, a ne prema subjektivnim emocijama i animozitetima”, rekla je Pandurevićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.
Prema njenim riječima, današnja odluka većine članova CIK-a je najozbiljnije kršenje zakona “u posljednjih mjesec dana na planeti”.
“Republičkoj komisiji za provođenje referenduma mogli su da ulože žalbu, a ovako su se postavili iznad Ustava. Preglasavanjem srpskih članova CIK-a, oni se postavljaju kao Federalna izborna komisija. Kroz izmjene Izbornog zakona Republike Srpske to se može riješiti davajući ingerencije Republičkoj izbornoj komisiji”, istakla je Pandurevićeva.
Ona je ocijenila da današnja odluka ima politički karakter.
“Juče su političke partije dobile biračke spiskove za lokalne izbore, što je moglo biti iskorišteno za sprovođenje referenduma”, kaže Pandurevićeva. Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odbila je zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike za ustupanje biračkih spiskova, ocijenivši ga “neosnovanim i nedopuštenim”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -