Published On: Tue, May 31st, 2016

PALO UPORIŠTE ISILA: Iračke snage ušle u Faludžu, Kurdi napadaju sa sjevera

Iračke snage su ušle u Faludžu, uporište džihadista Islamske države (IS). Zauzimanje Faludže, zajedno sa Mosulom i Rakom u Siriji, veliki je cilj međunarodne antidžihadističke koalicije.

General Abdelwahab al-Sadi, koji je vodio operacije,  zadovoljan je ovim uspjehom.

“Iračke snage su ušle u Faludžu uz zračnu podršku međunarodne koalicije i iračke zračne vojske, kao i uz pomoć aretiljerije i tenkova. Snage službe za kontraterorizam (CTS), policija (pokrajine) Al-Anbara i iračka vojska su počele ulaziti u Faludžu iz tri pravca oko 04.00 sati”, precizirao je Al-Sadi, dodajući  da postoji otpor IS-a.

Međutim, ovaj napad oživljava strahovanja za civile blokirane borbama u dvije zemlje. UN i nevladine organizacije su zabrinute za sudbine stanovnika Faludže, 50 kilometara zapadno od Bagdada. Gotovo 50.000 osoba je blokirano borbama i počinje im nedostajati hrane, vode za piće i lijekova.

Ofanziva za zauzimanje grada je počela prije sedam dana. Samo nekoliko stotina obitelje je uspjelo napustiti grad prije napada. Džihadisti se sumnjiče da žele upotrijebiti stanovnike koji su ostali kao ljudski štit.

U Iraku, osim ofanzive na Faludžu, Islamska država se suočava na sjeveru s napadom iračkih kurdskih snaga koje podržava zrakoplovstvo međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države koja joj je oduzela sektore na istoku Mosula, glavnog uporišta u Iraku.

U Mosulu, prije eventualnog napada na istoimeni grad, iračke kurdske snage su u nedjelju prije zore započele ofanzivu tridesetak kilometara istočno od grada kako bi “povećale pritisak na IS”, prema priopćenju kurdskih vojnika.

Osim toga, glavni pregovarač sirijske oporbe Mohammed Aluš, je priopćio svoju ostavku, navodeći neuspjeh pregovora i nastavak bombardiranja snaga predsjednika Bashara el-Assada na pobunjeničke zone, naveo je AFP./HMS/