Subota, 15 lipnja, 2024

Padanje razreda odlazi u povijest?

Must Read

Međunarodna Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predložila je zemljama Europske unije da ukinu ponavljanje razreda, jer je neefikasno i skupo, prenose Večernje novosti. U njihovoj preporuci kaže se da od sadašnjeg modela, koji podrazumijeva da neuspješna djeca dva puta idu u isti razred, gube svi – i država i sami učenici.

 

Ljetnje škole i dopunska nastava

Umjesto da izgube godinu, preporučeno je da se uvede neka vrsta ljetnjih škola, ali i obveza da pohađaju dopunsku nastavu. Tako bi učenici s dvije ili više zaključenih jedinica izgubili samo jedno ljeto, ali ne i cijelu narednu godinu. Tijekom raspusta bi odlazili na satove, a nastavnici bi im se mogli više posvetiti na časovima kojima bi prisustvovale male grupe djece.
U pojedinim zemljama, poput Češke, u školama se već bune protiv ovakvog principa, jer kažu da neku djecu, posebno u srednjim školama, mogu motivirati da uče jedino ako znaju da je kazna za loš uspjeh ponavljanje razreda.
ušteda novca

U preporuci OECD navodi se i da bi ovakvim sustavom država uštedjela veliki novac, jer je svaki učenik u klupi trošak za državni proračun. OECD kao argument koristi i istraživanja koja su pokazala da se učenici koji ponavljaju razred ni kasnije ne poprave značajno, a loše utječu i na drugu djecu koju često ometaju i narušavaju disciplinu na satu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -