Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

PAD BOSANSKE POSAVINE: Što je Istina a što Propaganda? VIDEO

Must Read

fotomotivUdruga građana ISTINA i Matica Hrvatska sinoć su u Zagrebu u prostorijama MH organizirali tribinu pod nazivom – Pad bosanske Posavine – činjenice i mitovi. Gosti su bili g. Jerko Zovak – autor knjige o padu Bosanske Posavine, general  Petar Stipetić i  povjesničar Davor Marijan. Voditelj tribine bio je g. Ante Damjanović. Na tribini je u publici bio prisutan i general Praljak koji je pozdravljen burnim pljeskom. Prenosimo…

tribina1

U velikoj dvorani Matice hrvatske u organizaciji udruge Istina i Odjela za politologiju Matice hrvatske održala se tribina na temu: Pad Bosanske Posavine – činjenice i mitovi.
Izlagači na ovu temu bili su: gospodin Jerko Zovak, autor knjige „Rat u Bosanskoj Posavini 1992″, Petar Stipetić, stožerni general Hrvatske Vojske u mirovini i dr.sc. Davor Marijan, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom inistitutu za povijest. Moderator tribine bio je Ante Damjanović.

tribina3
[Ante Kovačević I Ivo Lučić]

Gospodin Zovak je svoje izlaganje započeo sa prikazivanjem petanestominutnog filma, u kojem je prezentirano njegovo viđenje na događaje vezane uz rat u Bosanskoj Posavini. Miloševićev uspon na vlast u Srbiji, raspad SFRJ, navodni dogovor o podijeli BiH između čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata i Srba u Grazu u svibnju 1992.g., te sam pad Bosanske Posavine kao slijed tog dogovora su teze koje je Zovak iznjeo u svome izlaganju kroz spomenuti film.

tribina2
[Jerko Zovak i Petar Stipetić]

Davor Marijan je replicirao na teze iznesene u filmu nizom činjenica koje su ukazivale da sporazum iz Graza nije bio politički dogovor već samo privremeno primirje koje se nije poštovalo jer je Vojska Republike Srpske nastavila s ratnim djelovanjima, što je vidljivo iz niza dokumenata koje je produciralo vodstvo BiH Srba.

tribina4
[Davor Marijan]

General Stipetić kao zapovjednik Slavonskog bojišta, izravno nadređenog Operativnoj grupi „Istočna Posavina” koja je bila odgovorna za borbe u Bosanskoj Posavini, izrazio je stav kako se Posavini moglo više pomoći od strane Republike Hrvatske ali i kako se ne može reći da je ona definitivno izdana. General je spomenuo i kuriozitet vezan uz plan proboja „koridora” koji su trebale izvesti hrvatske i bošnjačke snage u prosincu 1992.g. kod Brčkog, istaknuvši kako s bošnjačke strane nije ispaljen ni metak na srpske položaje pa je proboj propao.

tribina5
[ General Petar Stipetić]

Konačno su sva tri sudionika zaključila kako se konačna istina ne zna i da se ne može ustvrditi da je Bosanska Posavina u ratu prodana, ali joj se moglo više pomoći.

tribina6
[Raspudić Nino]

foto i popratni tekst: komentar.hr video: Udruga građana “Istina”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -