Published On: Uto, ruj 19th, 2017

OZBILJNA PRIJETNJA MADRIDA: Zbog referenduma oduzeti postojeću autonomiju Kataloniji

Nakon što je 6. rujna regionalni katalonski parlament donio zakon o održavanju referenduma o neovisnosti, španjolski Ustavni sud ga je zabranio, jer su prema španjolskom ustavu iz 1978. ovakvi referendumi dopušteni jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i pokrajina. Ustav time brani cjelovitost Španjolske. Središnje vlasti su pokrenule niz akcija kako bi spriječile održavanje referenduma, a jedna od njih je kontrola financija kako se referendum ne bi financirao javnim novcem.

Bez obzira na protivljenje Madrida, katalonska vlada odlučna je organizirati referendum i proglasiti neovisnost ako pobijedi ”da”.

Središnja vlada ima sudske ovlasti preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi Katalonija zaustavila glasovanje, no bilo koja od tih mjera bi bila udar na decentraliziranu zemlju, podijeljenu na 17 autonomnih pokrajina, među kojima je i Katalonija.

Španjolska policija u nedjelju je na području Barcelone zaplijenila 1,3 milijuna letaka za referendum, jer je ”zabranjen odlukom Ustavnog suda”, objavilo je španjolsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U akciji policije je oduzeto oko 700 000 brošura kojima se birači pozivaju da glasaju za neovisnost, te 370 000 letaka s logom katalonske vlade kojima se pozivaju na sudjelovanje na referendumu.

Sud je obavijestio i nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum.

Katalonija je, sa svojih 7,5 milijuna stanovnika, vrlo podijeljena po pitanju neovisnosti. Tijekom regionalnih izbora u rujnu 2015. su dvije liste ”separatista” osvojile 47,8 posto glasova, a 51,7 posto glasova su dobili njihovi protivnici.

No, ovi izbori nisu reala pokazatelj stanja u Kataloniji i središnje vlasti će pokušati učini sve da se on ne održi, čime se stvara raskol između regije i centra, a nitko ne zna kako će sve proći na dan referenduma.

Zbog referenduma se Kataloniji prijeti ukidanjem postojeće autonomije

Budući da je parlament Katalonije donio zakon o referendumu, za Madrid je ”pravni mehanizam središnje države bio nezaustavljiv”.

Na kraju je i oporbena Socijalistička stranka (PSOE) promijenila svoje mišljenje i više ne isključuje aktiviranje članka 155. španjolskog Ustava, koji bi omogućio ukidanje autonomije Katalonije, odnosno ukidanje ovlasti koje je središnja država prenijela na pokrajinu. To je izjavio u ponedjeljak glasnogovornik Socijalističke stranke, Óscar Puente, koji je rekao ”kako, unatoč tome što ova situacija ne bi bila poželjna, nije isključena provedba Ustava”.

“Vidjet ćemo koje će okolnosti do kojih će doći, a u svjetlu tih okolnosti donijet ćemo odluku”, rekao je Óscar Puente.

Izjave glasnogovornika Izvršnog odbora Socijalističke stranke su u suprotnosti sa stavom kojeg je do sada imala stranka. U srpnju prošle godine je parlamentarna zastupnica Margarita Robles najavila jasnu odbacivanje socijalista u Kataloniji primjenu članka 155.

”To nikada neće biti rješenje i nikad to ne bi podržali”, tada je rekla Robles.

Sudske mjere protiv referenduma

U međuvremenu, španjolska vlada ostaje čvrsta u svojoj odluci da spriječi svaki pokušaj da regionalne vlade Katalonije da 1. listopada provede referendum o samoodređenju.

Sada je Madrid pokrenuo sve pravne mehanizme koji mu stoje na raspolaganju, čak i članak Ustava kojim može ukinuti ovlasti regionalne uprave.

Sudskom postupku od strane Ustavnog suda su slijedile niz akcija Ureda državnog odvjetnika, koji opominju dužnosnike, političare i članove biračkih mjesta na ”nezakonitost referenduma 1. listopada”.

Naređeno je da se ispitaju gradonačelnici koji podržavaju referendum, da se upute snage sigurnosti na mjesta tiskanja glasačkih listića i propagande, gašenje informativnih internetskih stranica, pa čak i zabrana bilo kakvih akcija u korist referenduma.

Za pretpostaviti je da će ove akcije središnjih vlati izazvati otpor lokalnog stanovništva, čak i među onima koji nisu sigurno kako bi glasali. Aktiviranje članka 155. španjolskog Ustava, koji bi omogućio ukidanje autonomije Katalonije, odnosno ukidanje ovlasti koje je središnja država prenijela na pokrajinu, bila bi radikalna mjera čije bi posljedice bile nepredvidive.