Published On: Tue, Sep 19th, 2017

Farsa u Odesi – Sud oslobodio žrtve pogroma 2. svibnja 2014.

Danas je sud u Odesi održao ročište na kojem je oslobodio ”krivnje” aktiviste AntiMaidana koju su 2. svibnja 2014. na gradskom ”Kulikovom polju” skupljali potpise protiv prevrata i pred nasiljem neonacista i nacionalista pobjegli u Dom sindikata, gdje je ubijeno njih najmanje 48, a ranjeno oko 200.

Sud je zaključio da je istraga slučaja bila slaba i ukazao na brojne nedostatke i praznine u provedenim istražnim radnjama.

Gradski sud u Odesi je optuženike proglasio ”nevinima za sve što se događalo 2. svibnja 2014”.

Preživjeli u pogromu su bili optuženi da su ”organizirali i sudjelovali u masovnim nemirima s teškim posljedicama”.

Sud je također ukazao na lošu kvalitetu istrage, jer je od svih policijskih službenika koji su sudjelovali u događajima 2. svibnja samo jedan ispitan.

Osim toga, sud je kao pristrano odbacio svjedočenje jedinog svjedoka optužbe, Aleksandra Posmičenka, koji je u potpunosti podržao verziju tužitelja, pristran. Drugi svjedoci nisu potvrdili sudjelovanje optuženih u neredima i njihovoj organizaciji.

Brojni dokazi su odbačeni jer su dobiveni kršenjem Zakona o kaznenom postupku. Što se tiče video i fotografskih materijala, prema sudu, ”oni ne potvrđuju sudjelovanje optuženih u nemirima”.

Sud je naglasio kako nije potvrđeno sudjelovanje predstavnika bivših vlasti u organizaciji događaja 2. svibnja 2014.

Istovremeno, sud smatra nerazumnim da je istraga previdjela radnje Andreja Parubija i bivšeg čelnika Regionalne državne uprave Odesa, Vladimira Nemirovskog.

Tijekom nasilja 2. svibnja 2014. je u Odesi, prema službenoj verziji, ”poginulo” 48 osoba, a 200 osoba je ozlijeđeno. Istovremeno je utvrđeno da je većina život izgubila u Domu sindikata, kojeg su zapalili ukrajinski neonacisti i nacionalisti.

Unatoč činjenici da su poznate brojne ubojice iz Odese, osobito Sergej Hodijak, koji nije skrivao lice, uhićeni su samo članovi AntiMaidana koji je optuženi za organiziranje nereda.

Suđenje ovim ljudima je više puta odgođeno, jer su brojni suci odbili raditi na slučaju.

Na kraju, iako su svi oslobođeni optužbi, dvoje od optuženih je pod sumnjom za ”separatizam” pritvoreno odmah u sudnici.

Naime, aktivistkinje s Kulikovog polja iz 2014. godine, Sergeja Dolženkova i Eugenija Mefedova, oslobođene od strane suda u slučaju tragedije 2. svibnja u Odesi, ali su odmah nakon presude opet privedene zbog sumnje za ”separatizam”.

Nakon izricanja oslobađajuće presude, Mefedova i Dolženkova su u nazočnosti njihovih odvjetnika privedene zbog sumnje u kršenje članka 110. Kaznenog zakona Ukrajine, odnosno za ”separatizam”, prenosi Timer Odessa. Obje su ponovno zadržane u pritvoru.

VIDEO: Požar u Domu sindikata (Izvor: Associated Press)