Published On: Čet, ožu. 16th, 2017

Ovo je zajednička izjava šest premijera zemalja zapadnog Balkana

Nakon sastanka premijera šest država zapadnog Balkana s europskim povjerenikom Johanneson Hahnom i ministrom vanjskih poslova Italije Angelom Aflanom, na summitu premijera, objavljena je i zajednička izjava, koju prenosimo u cijelosti:

U nastavku naših aktivnosti nakon Pariškog summita o Zapadnom Balkanu od 4. srpnja 2016. godine, mi, šestorica premijera Zapadnog Balkana, sastali smo se danas kako bismo potvrdili svoje obveze, razmotrili dosadašnji napredak i pokrenuli pripreme za naredni summit koji će se održati u Italiji, u Trstu 12. srpnja 2017. Sastanku su prisustvovali predstavnici Italije, Europske komisije i Europske službe za vanjske poslove.

Pariški summit 2016. je osigurao važnu mapu puta za daljnje jačanje regionalne suradnje, snažnije povezivanje te produbljivanje integracije vođene jasnom perspektivom pridruživanja EU, prenosi Hms.ba

Ostajemo potpuno posvećeni našoj perspektivi pristupanja EU, u kojoj leži naša zajednička slobodna i prosperitetna budućnost. Pozdravljamo činjenicu da je Europsko vijeće ponovo potvrdio svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i naglasio da EU ostaje posvećena regiji i angažirana na svim razinama kako bi podržala stabilnost i ojačala političke i ekonomske veze s regijom i unutar nje. Na taj način ova čvrsta i vjerodostojna perspektiva nastavlja pokretati našu transformaciju i modernizaciju kroz političke i ekonomske reforme. Princip „prvo ono najvažnije“ (fundamentals first) se i dalje nalazi u središtu našeg djelovanja u pogledu vladavine zakona, što uključuje sigurnost, osnovna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave. Mi smo jednako tako fokusirani i na ekonomski razvoj i konkurentnost, podsticanje preduzetništva u regiji, ubrzavanje stranih investicija, te povećanje rasta i izgleda za zapošljavanje. Nastavili smo ostvarivati napredak na putu ka pridruživanju i nećemo štedjeti napore da tim putem i nastavimo.

Dok pojedinačno napredujemo na tom putu, svjesni smo činjenice da jedini način za ostvarivanje ove europske sudbine jeste da udružimo snage kao regija. Radimo zajednički na stvaranju novih mogućnosti za regiju, koristeći njezine potencijale kako bismo dodatno ojačali njezin uspjeh. Ne odstupamo od našeg svečanog obećanja da nećemo ometati europsku perspektivu naših susjeda, već ćemo je unapređivati i podupirati. Stoga izražavamo zabrinutost zbog nedavnih slučajeva nacionalističke polarizacije, koji se ponekad događaju po etničkim linijama. Zalažemo se za rješavanje međusobnih političkih razlika unutar naših demokratskih institucija, kroz aktivne rasprave u okviru naših parlamenata.

Pomirenje je od suštinskog značaja za stabilnost naše regije. U ovom trenutku posebno potvrđujemo našu snažnu posvećenost izbjegavanju i prevladavanju bilateralnih sporova u najkraćem mogućem roku. Pojačat ćemo napore u duhu Deklaracije Bečkog summita iz 2015.godine i Bečke konferencije iz travnja 2016.godine kako bismo ostvarili vidljiv napredak u tom pogledu.

„Berlinski proces“ i inicijativa Zapadni Balkan 6 su već potakli jačanje i produbljivanje regionalne suradnje. Redoviti ministarski sastanci su osigurali fokus i pružili podsticaj našim reformskim nastojanjima, naročito u pogledu agende za povezivanje.

Povezivanje

Agenda za povezivanje predstavlja osnovu našeg djelovanja u pružanju stvarnih koristi za naše građane i osiguravanju infrastrukture za širu suradnju u drugim oblastima. Podrobno smo razmotrili realizaciju 13 investicijskih projekata u oblasti transportnog i energetskog povezivanja ukupne vrijednosti 825 milijuna €, uključujući donacije EU u iznosu od 303 milijuna €, koji su dogovoreni na summitima o Zapadnom Balkanu 2015. i 2016. godine.

Od navedenih projekata, dva su već počela s realizacijom tijekom 2016. godine, a do summita u Trstu bit će pokrenuto još nekoliko njih. Važno je organizirati regionalne promotivne događaje o ovim projektima kako bi se našim građanima pokazalo da je agenda za povezivanje realna i da daje konkretne rezultate. U procesu priprema za summit u Trstu u sklopu „Investicijskog okvira za Zapadni Balkan“ pokrenut je proces skrininga novih projekata. Svjesni smo da izbori koji se tiču financiranja ovise od rigorozne procjene zrelosti i napretka koji smo postigli u sprovođenju „reformskih mjera povezivanja“ kojima će se otvoriti tržišta, kreirati transparentni regulatorni okviri, unaprijediti sigurnost i smanjiti troškovi za poslovne subjekte i građane, te privući daljnja ulaganja u promet i energetiku.

Pojačani monitoring kroz redovite sastanke ministara Zapadnog Balkana na osnovu izvještaja o monitoringu koje izrađuje Opservatorija za nadgledanje prometa u jugoistočnoj Europi i Tajništvo Energetske zajednice u velikoj je mjeri olakšao i usmjerio naše aktivnosti na reformama politika. Nastavit ćemo uglagati napore ohrabreni novonastalim zamahom. U pogledu prometa svjesni smo potrebe za daljnjim napretkom u poboljšanju procedura prelaska granice i infrastrukturnih objekata. Ohrabreni smo pozitivnim zbivanjima u vezi s finalizacijom Sporazuma o transportnoj zajednici (TCT) i namjera nam je da ovaj Ugovor potpišemo na summitu u Trstu. Vjerujemo da je Zapadni Balkan najbolja lokacija za tajništvo ovog Sporazuma. Važan napredak postignut je u oblasti energetike, gdje je naš cilj potpuno povezivanje s Energetskom unijom EU na osnovu „Mape puta za regionalno tržište električne energije“. Energetska efikasnost i razvoj obnovljivih izvora će i dalje predstavljati prioritetne oblasti kada su u pitanju reforme naših politika.

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana

S ciljem jačanja potencijala rasta, otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog približavanja EU, trebamo se voditi pravilom regionalne ekonomske integracije. S ciljem osiguranja uspjeha, također je potrebno da otvorimo prostor za inovacije, aktivno stimuliramo poslovanje i ohrabrimo investicije i na razini malih i srednjih poduzeća. Želimo napraviti odlučan korak naprijed u ovom pravcu stvaranjem zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana koje će biti odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU. To podrazumijeva izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno sljedeće:

i) zajedničko tržište za robu, usluge i kapital,

ii) slobodan protok kvalificirane radne snage,

iii) zajedničko digitalno tržište,

iv) dinamičan prostor za investicije.

Razgovarali smo o Mapi puta za koju je Regionalno vijeće za suradnju (RCC) napravilo koncept i zatražili da se pripremi Višegodišnji akcijski plan kako bismo osigurali njenu sprovedbu do 2020. godine. Ovaj Višegodišnji akcijski plan, u kojem će biti naglašen podsticaj poslovnih mogućnosti u pametnom razvoju i zelenom razvoju, kao i napredak zasnovan na pravilima, bit će pripremljen na vrijeme za odobravanje na Summitu u Trstu, a pripremit će ga radna skupina od naših predstavnika uz pomoć Regionalnog vijeća za suradnju.

Mala i srednja poduzeća su okosnica ekonomije naših zemalja i s nestrpljenjem očekujemo inicijative na Summitu u Trstu za podsticaj njihovog razvoja i boljeg pristupa financiranju, uključujući i financiranje putem „Programa za razvoj i inovacije poduzeća na Zapadnom Balkanu“.

Pozitivan program za mlade

Vjerujemo da su mladi naše regije najvažniji akteri u našim nastojanjima na ostvarivanju regionalne suradnje, prijateljstva i pomirenje. Inauguracija Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO) 8. prosinca 2016. godine u Tirani pokazala je našu opredijeljenost za ove ciljeve kao i prema mladim ljudima koji će nam pomoći ostvariti ih. Očekujemo da Regionalni ured počne raditi punim kapacitetom. Potpuno smo svjesni napretka i koristi edukacije mladih državnih službenika i programa razmjene koje provodi EU i pozivamo da se na Samitu u Trstu objavi nastavak ovog programa.

Migracije

Izazov migracija i dalje je prisutan na pravcu preko Zapadnog Balkana, naročito za dvije zemlje koje su najviše pogođene. Iako je obim izazova u velikoj mjeri smanjen nakon zatvaranja rute u ožujku prošle godine, i dalje se bilježi stalni protok osoba koje još uvijek koriste ovaj pravac.  Stoga pozdravljamo trajnu opredijeljenost EU za podršku zemljama koje se nalaze uz ovu rutu preko Zapadnog Balkana koja je izražena u Deklaraciji Europskog vijeća iz Malte u veljači. Potrebna je kontinuirana pažnja u vezi s mogućim rizicima razdvajanja migraciskih kretanja. Pozdravljamo tijesnu suradnju s Komisijom, Europskom graničnom i obalskom stražom i državama članicama u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama uz poštivanje ljudskih prava, borbu protiv krijumčarenja migranata i unapređenje smještajnih kapaciteta za smještaj migranata.

Borba protiv terorizma i radikalizacije

Terorizam i radikalizacija i dalje predstavljaju prijetnju u samoj regiji i izvan nje. Pozdravljamo koncept integriranog upravljanja granicama za Zapadni Balkan koji je u prosincu 2016. godine usvojilo Vijeće EU za pravosuđe i unutarnje poslove. Vraćanje stranih boraca i opasnost od stvaranja radikaliziranih „paralelnih“ zajednica predstavlja potencijalnu prijetnju sigurnosti koju nastojimo ukloniti putem unapređenja sprovedbe zakona, strategijama za borbu protiv terorizma i akcijskim planovima koji sve više imaju težište na prevenciji i borbi protiv radikalizacije. Svjesni smo da je u ovoj oblasti potrebno uraditi više i tijesno ćemo surađivati s EU, što podrazumijeva i proširenje mreže za borbu protiv radikalizacije na našu regiju i produbljivanje naše suradnje s Europolom u oblasti borbe protiv terorizma.

Borba protiv korupcije

Čvrsto smo odlučni da pojačamo napore na sprečavanju i borbi protiv korupcije u svim oblicima. Nastavit ćemo raditi na uspostavljanju kredibilnih okvira politike za sprečavanje i rješavanje problema korupcije, osnivanju posebnih institucija i ulaganju značajnih napora na unapređenju specijalizacije u ovoj oblasti. Učvrstit ćemo našu suradnju i očekujemo da će Summit u Trstu pružiti podsticaj u ovom pravcu.

Budući planovi

Gledajući u budućnost, želimo preuzeti punu odgovornost za napredak koji trebamo ostvariti i  pod vodstvom regije dovesti ‘Berlinski proces’ do zacrtanog cilja. Računamo na podršku Europske unije koja će uz naše napore doprinijeti našem daljem stabilnom napretku prema punopravnom članstvu u europskoj obitelji, stoji u zajedničkoj izjavi premijera zemalja zapadnog Balkana usvoenosj na današnjem summitu u Sarajevu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer