Published On: Čet, ožu. 16th, 2017

VIDEO VUČIĆ: Denise molim Vas, ne zovite Kosovo državom, nakon ove deklaracije opet ćemo se sukobljavati

Pokušat ću kraće govoriti. U najvećoj mjeri sam suglasan s ovim što je Denis (Zvizdić, op.a.) govorio, i s onim što je Johannes (Hahn) govorio, ali ću govoriti i veoma otvoreno o problemima s kojim se suočavamo. Lijepo je što ćemo izaći s još jednom deklaracijom, divne su nam fotografije, frizure su nam super, ali čim se ovo završi ja se pribojavam da će nakon summita opet početi svađe i sukobi – rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, te u obraćanju na sumitu predsjednika vlada zemalja zapadnog Balkana zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

– U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje – rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigdje nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova, javlja Tanjug.

Vučić je rekao da on ne može govoriti o zemljama i zamolio i druge sudionike da budu jednako osjetljivi prema Srbiji, “onako koliko su oni osjetljivi kad se govori o njima”.

– Da sam ja u BiH govorio nešto nazivajući još nekoga zemljom, kao što se ovdje govori o državi Kosovo, a mislim da ni Bosna nije priznala, a i da EU mora imati neutralni status, vi biste svi napustili ovaj skup – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da on neće napuštati skup, jer misli da je važno da se razgovara o stvarima koje će nas spajati, ali kako hoće ukazati na “različite sentimente” kad je Srbija u pitanju.

– Sve se može izgovoriti protiv Srbije, Srbija to mora prešutjeti i to tako može dokle god hoće kako hoće. Ovo ne govorim zbog kampanje, jer se u kampanji nisam radovao ni na jedan način odbijanju tužbe za genocid BiH, niti bilo što slično, jer želim najbolje prijateljstvo s BiH i svima ovdje prisutnima – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primijetio, tada se priča o ekonomiji, ali je dodao da kada se takvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici ili, dodao je, “ne pričamo uopće”.

Kako kaže, svi u regiji vjeruju u EU perspektivu, i nadaju se, ali u Srbiji više nitko ne spominje datume, a da se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama zapadnog Balkana.

– Volio bih da je europska perspektiva nešto jasnija – poručio je srbijanski premijer, dodajući da Srbija želi da regija vidi kao jedinstveni prostor, iako, primijetio je, neki drugi to ne žele.

Poslušajte govor Vučića na samitu premijera u Sarajevu:

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer