Published On: Čet, lis 15th, 2020
#3rd | By Desk

OVAKO ĆE IZGLEDATI (FOTO) Novi GP Osoje – Posušje vrijedan 3,4 mil. KM, graditi će se više prometnih trakova

GP OSOJE

Četiri godine nakon kupnje zemljišta Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine kreće u gradnju novog, suvremenog graničnog prijelaza u Posušju, piše Večernji list BiH.

Vrijednost radova

Riječ je o graničnom prijelazu Osoje – Vinjani Gornji koji bi uskoro trebao poprimiti potpuno drugačiji izgled.

Prema ranije iznesenim podacima, novi granični prijelaz trebao bi se prostirati na 4500 m2 zemljišta. Naime, još 2016. godine Uprava za neizravno oporezivanje otkupila je zemljište za gradnju spomenutog prijelaza koji bi, prema projektnoj dokumentaciji, trebao imati više prometnih trakova te omogućiti brži prelazak granice. Riječ je o projektu od iznimne važnosti, posebice za gospodarstvenike ovog kraja BiH i Hrvatske koji su to proteklih godina u više navrata naglašavali.

“Općina Posušje već dulji niz godina vodi borbu za početak radova na proširenju graničnog prijelaza Osoje te je u tu svrhu odavno ispunila sve potrebne preduvjete za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, ali i održavala česte sastanke s vodstvom Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u čijoj je nadležnosti ugovaranje ovih radova”, naveli su iz Općine Posušje. Dodaju kako je složeno državno uređenje Bosne i Hercegovine često otegotna okolnost za realizaciju nužnih projekata te je tako bilo i u slučaju GP-a Osoje.

“Naime, Vijeće ministara BiH nije imenovano više od godinu dana nakon održavanja izbora te u takvoj situaciji nije bilo zakonskih preduvjeta za usvajanje proračuna institucija BiH pa je izgradnja posuškog graničnog prijelaza morala čekati.

Procedura usvajanja proračuna napokon je okončana krajem srpnja ove godine, čime je omogućen početak radova na ovom za Posušje ključnom projektu”, istaknuli su.

Dodaju kako je Uprava za neizravno oporezivanje BiH ispoštovala dogovore s Općinom o započinjanju natječajne procedure odmah po usvajanju proračuna te je prošlog mjeseca napokon raspisan natječaj za izvođenje radova na ovom graničnom prijelazu. Vrijednost spomenutih radova procjenjuje se na 3,418.803,42 KM bez PDV-a, a predviđeni rok završetka je 360 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao.

Žila kukavica

“Posušje ima kvalitetnu prometnu infrastrukturu te leži na sjecištu čak pet magistralnih pravaca, a ovime će napokon biti riješeno usko grlo koje remeti protok i povezanost naših ljudi s Dalmatinskom zagorom, priobaljem, ali i cjelokupnom Hrvatskom.

Sadašnji granični prijelaz izravno šteti našim gospodarstvenicima jer je ovo žila kucavica prema europskom tržištu te vjerujemo kako će proširenje prijelaza pozitivno utjecati na gospodarstvo.

Skraćivanje vremena prelaska granice pogodovat će i razvoju turizma te će Posušje neminovno postati zanimljivije i dostupnije odredište”, poručili su iz Općine Posušje. Inače, radovi s hrvatske strane na izgradnji graničnog prijelaza Vinjani Gornji završeni su prije par godina.

 

 

POSKOK.INFO

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>