Published On: Pet, lis 8th, 2021

OVAJ HRVAT JE NOĆNA MORA GOSPOĐE IZETBEGOVIĆ I VEĆEG DIJELA KOMŠIĆEVE DIPLOMACIJE: Odzvonilo lažnim diplomama i certifikatima, stiže novo hrvatsko rješenje!

Jedan od 46 gradova diljem svijeta u kojima se nedavno održao globalni Cardano summitu bio je i Zagreb gdje je predstavljen novi hrvatski kripto startup Blockademia.

Njihova istoimena aplikacija koristi Cardano tehnologiju i omogućava decentralizirani sustav za provjeru autentičnosti dokumenata. Kako su pojasnili, Blockademia osigurava trajnu, nepromjenjivu i sigurnu pohranu dokaza o autentičnosti bilo kojeg izdanog dokumenta te omogućava jednostavnu i brzu provjeru autentičnosti dokumenata, diploma, certifikata i drugih isprava.

Projekt su pripremali zadnjih godinu dana, a sada je, kaže direktor Marin Kramarić, došlo vrijeme da uključe i javnost.

Blockchain jamac sigurnosti

“Posljednjih godina svjedoci smo sve veće zloupotrebe lažnih diploma na raznim razinama u društvu, kod nas i u svijetu. Zato mislim da Blockademia izlazi u savršenom trenutku i da će interes biti velik. Već imamo izvrsne povratne informacije i interes postoji, jer ova Blockchain komponenta jamči potpunu transparentnost i sigurnost gdje je nemoguće napraviti izmjenu po jednom unesenim podacima. Blockademia sustav rješava izazov transparentnosti i autentičnosti na svim razinama, a primjena je ne samo za autentičnost diploma i certifikata, već i ostalih dokumenata poput atesta, ugovora, video i audio zapisa, source codea…

 

Sve što dobijemo u binarnom obliku možemo zabilježiti i zapisati u blockchain, a kasnije korisnicima omogućiti brz i jednostavan pristup od bilo gdje u svijetu u bilo kojem trenutku. Odabrali smo Cardano kao prvi blockchain koji je razvijen akademskim pristupom, a danas pozicioniran kao jedan od top tri blockchaina koji nudi najviši nivo decentralizacije, sigurnosti, dovoljnu brzinu i relativno niske troškove transakcija”, pojašnjava Kramarić.

Blockademia je nakon Revuta drugi domaći startup koji kreće u prodaju tokena na Cardano blockchain tehnologiji. Njihove klijente čine ustanove, laboratoriji, razne kompanije i tijela državnih i gradskih uprava koje izdaju dokumente koje je potrebno štititi od falsificiranja.

“Krećemo, naravno, prvo lokalno, ali ubrzo planiramo i globalno širenje putem mreže franšiza. Naši planovi do kraja ove godine su uspješno završiti Private & Community Sale, te dodatno zaposliti i pojačati tim koji će u sljedećoj godini završiti projekt, te dodatno ugovoriti franšizni model kako bi kroz sljedećih 18 mjeseci imali franšiznu mrežu u svijetu te korisnike iz svih područja. Imamo četiri modela Blockademia sustava, što znači da se svi mogu pronaći u tome. U prva dva kvartala sljedeće godine planiramo završiti Blockademia aplikaciju te je istestirati s prvim korisnicima. U trećem kvartalu planiramo završiti web i mobilnu aplikaciju za provjeru i, rekli bismo u zadnjem kvartalu sljedeće godine, danas godinu dana, planiramo biti u punoj produkciji sustava ili, kako bismo mi to rekli u blockchainu, na mainnetu”, navodi Kramarić.

Cilj je prikupiti vrijednost od 21 milijuna eura, a private sale je najavljen za 1. listopada

ACI token je nativni token na Cardano blockchainu i koristit će se kao utility token pomoću kojeg će se odvijati sve radnje unutar Blockademia aplikacije. Početkom listopada počeo je prvi krug (private) prodaje ACI tokena, a cilj je prikupiti vrijednost od 21 milijuna eura. Zatim 15. studenog počinje prvi krug javne prodaje, 22. studenog drugi, a 29. studenog zadnji krug community prodaje koji traje do 6. prosinca ove godine.

“Moram napomenuti da se radi prvenstveno o community ponudi, a ACI tokene moguće je dobiti jedino zamjenom ADA (nativna Cardano valuta) za ACI. Nakon završenih svih krugova token salea krećemo s razvojem i integracijom same platforme. Veliki planovi zahtijevaju i velike investicije. Sredstva prikupljamo kako bi mogli kroz godinu dana sve to realizirati, od čega glavnina ide na Development, razvoj franšiza diljem svijeta te podršku i marketing. Imamo jako dobar interes kao i prve potencijalne korisnike za testiranje sustava, te franšizere. Ulagača u dobre projekte uvijek ima”, kaže Kramarić čiji tim čini 18 zaposlenik raznih profila; bazu čine IT i blockchain stručnjaci, uz marketing, financije, pravni odjel, ljudske potencijale i ostale odjele.

Nakon token salea, kada krene intenzivniji razvoj i globalna implementacija sustava, očekuju nova zapošljavanja. Kramarić smatra da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj dobro prihvaćena jer se kod nas, kaže, nove tehnologije i inače dobro prihvaćaju.

Cilj nam je oblikovati svijet istinom

“Blockchain je zapravo jedna informatička mreža, raširena na tisućama međusobno neovisnih računala širom svijeta, koja je zaštićena jakom enkripcijom i drugim tehnologijama. Jednom zapisan podatak na blockchain trajan je, javno dostupan i nepromjenjiv, jer nijedna osoba ili organizacija nema mogućnost brisati/ mijenjati te podatke.

Pokrenuti startup vezano uz blockchain, pa rekao bih, uz standardne izazove koje morate riješiti, poput formiranja kompetentnog i ozbiljnog tima – a tu smo zaista jaki – i dobar community poput Cardano zajednice, vjerojatno je lakše doći do potrebnih sredstava nego klasičnim putem. Do kraja iduće godine očekujemo Blockademiju potpuno operativnu na mainnetu. A dalje nema granica, idemo u cijeli svijet. Cilj nam je oblikovati svijet istinom”, zaključuje Marin Kramarić.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ko je oriđinal, hasli je saglen. Ko je divljak, gaće se tresu .

ŠOKAC
ŠOKAC
1 godina prije

Kaže COJK da odmah se utvrdi programom etalon hrvat,pravi za legitimitet,pravi oma lektimaciju ona predsjedništvo

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
1 godina prije

Dobro to.

Ajde ti nama reci šta ti misliš o ovome”Start Up-u”,jel u redu ova tehnologija zasnovana na ADA-i ili bi bila bolja na nečem drugom..

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

🤣🤣🤣👍

Eko
Eko
1 godina prije

Kako bi tek bilo kada bi se mogli provjeriti silni radovi tkz. akademskih djelatnika i njihovi plagijati? A ‘akademici’ su dobro zivjeli od toga

FRANO-MARXISTA
FRANO-MARXISTA
1 godina prije

jJA SAM NESRETAN ,ODNOSNO KAO ČOVJEK ,OVOG VREMENA TUŽAN , DA NAS JE JEDAN ,DUHOVNO ZATUCANI I JOŠ K’TOME KATOLIK ZAGORSKE PASMINE, ZASTUPAO U TAKVIM KRITIČNIM VREMENSKIM ,DRUŠTVENO-POLITIČKIM PRILIKAMA ,I ŠTO JE NAJRUŽNIJE ON SE ,NAKON SVEGA ŠTO SPOZANŠMO O TOJ TUĐMAN ŠUŠKVOJ KRVOLOČNO -KATOLIČKO -VJERSKOJ REVOLUCIJI, U KOJOJ JE GLAVU IZGUBILO 1OO.TISUĆA GRAĐANA,KOJU JE PREDVODIO KATOLIK ,TUĐMAN,ZLOČINAC STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA SA SVOJIM ORDONANCOM,JOŠ ZATUCANIJIM KATOLIKOM, NESRETNE SVIJESTI , ŠUŠKOM, OVAJ DRIPAC JARNJAK SE OSJEČA PONOSNIM

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA
1 godina prije

Navratim nakon desetak dana ono psihijatrija još žešća.

Budi ponosan uredniče !

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Navalila bošnjačka “teligencija”,
Sad se čudimo što nam država iz dana u dan tone.
Tko je vodi dobro je izdržala!

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

Vjeruj mi da sam nekada uživao čitajući komentare i rasprave na Poskoku.
Sada mi se jednostavno ne da čitati brdo gluposti da bi došao do nečega suvislog,a komentirati još i manje.

Evo uzmi samo ovu dvojicu gore,pa to bi odavno u normalnim društvima bilo u bolnici.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Tako je kad pogledas SVOJU sliku,pravu a ne sizofrenu punu mrznje

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA
1 godina prije

Tko tebe pusti iz ludnice, ili si pobjegao hajvanu!

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
1 godina prije

Tako tvrdi sizofrenija

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA
1 godina prije

Potpisujem..
Pogledati GOVORE ovog KRIVOUSTOG DUDEKA NJOFRE na obraćanju PAPI VOJTILI pri prvom poslijeratnoj prvoj posjeti Hrvatskoj….da li je papa spavao ili zijevao kada je DUDEK spominjao ludosti tipa srednjevjekovna,,Ante muralis,,,

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Leleeee, nadam se da ova AI (vještačka inteligencija) fercera samo za fakultetlije a mi zanatlije smo sitna riba, grehota je nas dirati 🙁 …

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2